Singura metodă de a fi mai pregătiți pentru un eventual al doilea val al pandemiei este stabilirea gradului de imunizare a populației.
“O imunizare de 60-70% din totalul populației ne indică faptul că pericolul va fi mai mic. Dacă gradul de imunizare este mai mic, pericolul este mai mare. De aceea, această vară va fi una a testelor și apoi a studiilor. În această vară ne vom trage sufletul și sperăm că în toamnă nu vom mai avea un nou episod, iar dacă vom avea, să-l putem gestiona mai bine”, a declarat Nelu Tătaru la Realitatea TV.
Testarea națională, așa zisa “testare în masă”, va începe după 1 iunie și se va desfășura cu ajutorul Institutului Național pentru Sănătate Publică și Centrului Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile.
Se vor efectua 30.000 de teste, la nivel național, distribuite în cele 8 regiuni de dezvoltare. Este un studiu național de seroprevalență, cu o acuratețe de 95%, a spus Nelu Tătaru. Testarea se va efectua în toate regiunile, pe grupe de vârstă și va urmări dacă persoana în cauză are în sânge anticorpii care să arate dacă a contractat coronavirusul și s-a vindecat.
Sunt doar două căi de birui coronavirusul: să faci boala și să obții anticorpii, sau să primești vaccinul. Care nu a fost încă inventat.
“Nu cred că până în toamnă vom avea vaccin, noi am discutat cu specialiști din toate celelalte țări, se fac studii de circa șase luni, dar pentru elaborarea unui vaccin e nevoie de mai multe teste, de o perioadă medie de 12-18 luni. La acest moment nu avem decât varianta făcând boala”, a explicat ministrul sănătății.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro