Examenele din acest an au creat scandal dupa scandal. Mai intai, cu o zi inainte de inceperea testarii nationale, au fost sustrase din sediul Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE) plicurile cu subiectele de la Istorie. Apoi, in noaptea de dinaintea Bacalaureatului, ministrul educatiei, Mihail Hardau, a facut iar un drum la Politie, deoarece fusesera deconspirate subiectele de la Romana. Cireasa de pe tort a fost verificarea unor lucrari de la Bacalaureat pentru ca exista suspiciunea ca notele au fost umflate. Intr-adevar s-au descoperit lucrari de nota 4,00 care primisera 8,50!
Teste nationale. Elevii din clasele a VIII-a si a XII-a au trait in aceasta vara un adevarat calvar. In afara de emotiile care insotesc examenele si de stresul generat de acestea, tinerii si, probabil, toate rudele lor au avut parte de senzatii tari, din momentul in care un jurnalist a pus mana pe subiectele de la proba de Istorie. Scandalul subiectelor de la teste s-a lasat, in prima faza, cu demisia lui Adrian Stoica din functia de director al SNEE. A urmat demiterea, de premierul Calin Popescu Tariceanu, a secretarului de stat Paloma Petrescu, desi ministrul educatiei nu a fost de acord cu acest lucru.
Elevii care au sustinut in acest an testarea nationala au aflat cu stupoare ca subiectele la istorie s-au stiut cu ceva timp inainte
“Este impardonabil si incalificabil faptul ca s-a reusit obtinerea subiectelor de acel ziarist. Acest exercitiu jurnalistic a aratat insa ca sistemul are o bresa”, a declarat Hardau la acea vreme. La randul sau, premierul
Tariceanu, a precizat ca “responsabilitatea celor petrecute revine ministrului educatiei, secretarului de stat si tuturor celorlalti, nu portarului”. Si cum la noi totul se transforma in politica, Hardau a replicat ca, de fapt, “tinta” lui Tariceanu este chiar el, si nu Paloma Petrescu. Intr-un final, pentru linistea elevilor, ministrul educatiei a decis refacerea in intregime a subiectelor de la Istorie.
BACALAUREAT. A venit si Bacalaureatul. Din nou emotii, stres, bani de protocol. Totul era aranjat, pana in momentul in care un alt jurnalist i-a telefonat directorului general din MEC, Liliana Preoteasa, pentru a-i spune ca tocmai a cumparat cu 500.000 de lei subiectele de la proba de Romana – scris. Dupa ce a verificat informatia, Mihail Hardau a fost nevoit sa mearga la Politie pentru a solicita investigatii. “Am verificat informatia impreuna cu inspectorii de specialitate, iar aceasta s-a confirmat. Am decis refacerea celor trei variante de subiecte si am organizat transmiterea in deplina siguranta a subiectelor in teritoriu. De asemenea, am sesizat Politia si Parchetul”, a precizat Hardau.
In plin scandal, mai multi parinti si elevi au spus ca subiectele au circulat “la liber” pe Internet, pretul acestora fiind intre 1.000 si 5.000 de euro.
Dupa atatea “peripetii” si “perle” adunate de prin lucrarile elevilor, pana si ministrul Hardau a ramas surprins de promovabilitatea mare de la Bacalaureat. Prin urmare, a dispus verificarea prin sondaj a lucrarilor de la Limba si literatura romana. A fost aleasa aceasta disciplina deoarece foarte multi elevi au gresit un subiect. Cu toate acestea, notele au fost exagerat de mari. In urma verificarilor, s-a constatat ca profesorii au dat note mult mai mari (chiar si cu 4,5 puncte) decat ar fi meritat unii elevi. Potrivit ministrului, un alt lot de lucrari va fi verificat, avand in vedere rezultatele primului control. De asemenea, 94 de profesori au fost propusi pentru sanctiuni severe, o premiera pentru Romania.
Subiect deconspirat si la examenul profesorilor
Nici profesorii nu au trecut fara scandal de examenele de titularizare. Un angajat al Serviciului National de Evaluare si Examinare a fost prins tocmai cand incerca sa copieze, pe hartie, un subiect pentru examenul de titularizare aflat pe un CD. Ministrul Mihail Hardau a fost instiintat imediat despre incercarea de fraudare si a decis schimbarea variantelor de subiecte pentru proba respectiva. De asemenea, a sesizat Sectia 3 de Politie.