Tulpina SARS-CoV-2 depistată pentru prima dată în Kent are șanse mari să devină principala variantă a virusului în întreaga lume, a avertizat joi șefa programului de monitorizare genetică din Marea Britanie.
Noua variantă „a devenit dominantă în țară” și „cel mai probabil va deveni dominantă în întreaga lume”, a declarat pentru BBC Sharon Peacock.
Mai mulți experți au explicat în ultimele luni că această variantă este mai contagioasă decât cea originală, dar cifrele privind capacitatea ei de transmitere, în raport cu tulpina veche, diferă.
Un lucru mai cert pare a fi acela că apariția noilor variante complică lupta cu pandemia și pune sub semnul întrebării capacitatea autorităților de a obține imunitatea de grup prin vaccinare.
„În momentul în care vom ajunge să controlăm virusul sau va suferi o mutație care îl va face să nu mai fie virulent, atunci cred că vom putea să nu ne mai îngrijorăm. Dar cred că, privind spre viitor, vom face treaba asta ani. Ne vom confrunta cu asta zece ani de acum, din punctul meu de vedere”, a spus experta în genetică.
Varianta britanică a virusului a fost depistată inițial anul trecut, în Kent, iar de atunci a apărut în peste 50 de țări, inclusiv România.
Miercuri, încă cinci cazuri de infectare cu noua tulpină au fost confirmate în Botoșani.
Numărul total oficial al cazurilor cu această tulpină în România a ajuns la 64, dar cifra reală este cel mai probabil mult mai mare, în condițiile în care în țara noastră se realizează un număr redus de secvențieri genetice, care să identifice tulpina virusului.
Toate vaccinurile au fost dezvoltate pentru a combate tulpina originală a virusului, dar studiile au arătat că ele sunt eficiente și în cazul variantei britanice, în vreme ce variantele din Africa de Sud și din Brazilia sunt mai îngrijorătoare.
Săptămâna trecută, spre exemplu, specialiștii Universității Oxford au anunțat că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ei și de compania AstraZeneca are eficacitate similară împotriva variantei britanice a coronavirusului ca şi împotriva variantelor aflate anterior în circulaţie.
„Datele din studiile noastre cu vaccinul ChAdOx1 în Regatul Unit arată că vaccinul nu protejează doar împotriva virusului pandemic originar, ci protejează şi împotriva noii variante B.1.1.7, care a provocat o creştere a incidenţei bolii de la sfârşitul lui 2020 în Marea Britanie”, a afirmat Andrew Pollard, investigatorul şef al studiului realizat de Oxford.
Alte studii confirmaseră anterior că vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna funcționează, la rândul lor, în fața acestei variante.
Iar miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că susține administrarea vaccinului AstraZeneca inclusiv persoanelor de peste 65 de ani și chiar și în țările unde circulă noile variante.
Îndemnul OMS a venit după ce Africa de Sud a decis să amâne vaccinarea cu serul AstraZeneca, drept răspuns la un studiu care a arătat că acesta are o eficiență redusă în fața tulpinii sud-africane.
Dar directorul pentru imunizare al OMS a subliniat că studiul din Africa de Sud nu este unul concludent și că este „plauzibil” faptul că vaccinul va preveni totuși formele severe ale bolii.