China se confruntă cu cea mai mare contagiune din ultimele luni, sute de cazuri de COVID fiind detectate în mai bine de 20 de orașe din întreaga țară.
În vreme ce numărul de infectări este încă redus, în comparație cu ce se întâmplă în alte țări, criza reprezintă o provocare pentru politica de toleranță zero a Chinei, iar oficialii nu își ascund îngrijorarea.
Viteza cu care s-a răspândit virusul a împins deja autoritățile locale să impună noi restricții, care le readuc aminte locuitorilor de măsurile luate la începutul anului trecut.
Luni, șapte cazuri de infectare au fost descoperite printre muncitorii migranți din Wuhan, orașul în care coronavirusul a fost depistat pentru prima dată la sfârșitul lui 2019.
Miercuri, testele au găsit 20 de cazuri, inclusiv opt asimptomatice, potrivit comisiei de sănătate din Hubei.
Marți, oficialii au început testarea tuturor locuitorilor orașului, care au format cozi uriașe la centrele de testare până târziu în noapte.
Orașul a suspendat, de asemenea, 17 linii de autobuz și a închis o serie de stații de metrou.
Pentru localnici, criza a trezit amintiri neplăcute.
Orașul de 11 milioane de locuitori a fost supus primei și probabil celei mai stricte carantine din lume, în ianuarie 2020, la apogeul valului de COVID.
Rezidenții au fost nevoiți să îndure 76 de zile de lockdown, care a avut în cele din urmă rezultatele scontate: Wuhan nu a mai raportat vreo transmitere comunitară din luna mai a anului trecut.
Unii se tem acum de întoarcerea unui lockdown strict. Clipuri și fotografii distribuite pe rețelele sociale au arătat rafturi goale și cozi în supermarketuri, pe măsură ce oamenii s-au îngrămădit pentru a-și face provizii.
În timpul lockdown-ului inițial, milioane de locuitori au fost nevoiți să stea în casă și s-au bazat pe oficiali și pe voluntari pentru cumpărăturile de zi cu zi.
„M-am întristat văzând oamenii cumpărând cu panică la supermarketuri. Doar cei care au trecut deja prin asta știu cât de groaznică este situația. Ne e groază de o eventuală întoarcere a zilelor în care stăteam în casă și nu știam ce o să mâncăm la următoarea masă”, a scris un localnic din Wuhan pe site-ul de microblogging Weibo.
Miercuri, niciun lockdown major nu era impus în oraș, deși unele clădiri unde fuseseră depistate cazuri de infectare fuseseră plasate sub o carantină țintită.
Un focar în extindere
Actuala contagiune din China a început în Nanjing, în provincia Jiangsu, din estul Chinei, unde nouă angajați ai personalului de curățenie de la aeroport au fost depistați infectați pe 20 iulie.
Oficialii chinezi au ajuns la concluzia că focarul are legătură cu un zbor venit din Rusia, care a ajuns pe aeroport pe 10 iulie.
„Se crede că angajații nu au urmat cu strictețe regulile de prevenție după ce au curățat zborul CA910 și s-au infectat, drept rezultat. Infecția s-a transmis mai departe către alți colegi, responsabili pentru curățarea altor zboruri interne și internaționale”, a anunțat agenția de știri Xinhua.
De atunci, focarul s-a extins în 26 de orașe, inclusiv localitatea turistică Zhangjiajie și capitala Beijing.
În doar două săptămâni, China a raportat mai bine de 480 de cazuri de transmitere comunitară. Nu toate au legătură cu focarul din Nanjing.
Restricții la nivel național
De vină este în primul rând varianta Delta.
„Principala variantă care se răspândește în prezent este Delta, care se transmite rapid și se multiplică repede în organism”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate.
Delta reprezintă o mare provocare pentru politica „zero cazuri” a Beijingului, care se bazează pe testare în masă, lockdown-uri locale, anchete epidemiologice extinse și măsuri de carantină stricte pentru a stinge eventualele focare.
Măsurile actuale au fost consecvente cu această strategie.
Mai multe orașe au fost plasate sub un lockdown efectiv, locuitorii fiind obligați să rămână în case, în vreme ce zboruri sau trenuri au fost anulate.
Restricții au fost anunțate și la nivel național. Toate autoritățile provinciale au cerut cetățenilor să nu călătorească în zonele afectate sau să își părăsească provincia, cu excepția cazului în care călătoriile sunt strict necesare.
Guvernul chinez este în mod special îngrijorat de focarul din Beijing, care în februarie 2022 va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă.