„Este o problemă gravă”, care ar putea perturba procesul de relaxare a restricţiilor, a precizat epidemiologul, imediat după ce a declarat: „Există indicii că persoanele sub 21 de ani sunt mai susceptibile de a fi infectate cu această variantă în comparație cu alte variante care au circulat în ultimele săptămâni în Marea Britanie”.

Tulpina indiană, mai contagioasă și mai rezistentă la vaccinuri, clasificată de OMS drept „îngrijorătoare”, a ajuns și în România. Săptămâna trecută, INSP a anunțat că au fost depistate 12 cazuri – un cetățean român și 11 cetățeni indieni.

În Marea Britanie, săptămâna trecută fuseseră confirmate 3.424 de infectări cu varianta britanică, depistate în 151 de localități, iar SAGE a avertizat că există riscul ca noua tulpină, „cu 50% mai contagioasă decât varianta descoperită în Kent (tulpina britanică – n.r.)”, să devină dominantă.

Profesorul Ravi Gupta, microbiolog la Cambridge University, a avertizat că „situația e gravă” și, în lumina descoperirilor făcute publice de Ferguson, „statele în care a fost descoperită tulpina indiană ar trebui să ia măsuri înainte să fie prea târziu”.

Sunt date preliminare, desigur, avem deocamdată doar indicii, dar ar fi o greșeală să așteptăm cercetări amănunțite, pentru că virusul s-ar putea răspândi prea mult și ar deveni prea greu de controlat până să obținem date concrete.

Dr. Ravi Gupta, microbiolog la Cambridge University:

 
 

Urmărește-ne pe Google News