Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (PHE) monitorizează în prezent subtulpina B.1.617.2, care pare să se transmită mai rapid decât celelalte variante din India, scrie vineri BBC, care citează informații care nu au fost încă făcute publice.
Experții cred că această variantă este cel puțin la fel de contagioasă precum varianta britanică depistată anul trecut în Kent, care s-a răspândit ulterior în multe țări europene.
De aceea, varianta, desemnată acum „variantă de interes”, va fi listată cel mai probabil drept „variantă care suscită îngrijorare”, scrie BBC.
Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, la sfârșitul lui aprilie, că subtulpina B.1.617.2 a fost identificată și de un laborator din România, mai exact la Brașov, la un muncitor indian sosit pe 13 aprilie în țară.
Ce înseamnă concluzia experților britanici?
Variantele din Kent, Brazilia și Africa de Sud au fost toate listate drept drept „variante care suscită îngrijorare”. Aceste trei variante, dar și varianta indiană, au suferit modificări ale proteinei cu țepi, segmentul cu care virusul se atașează de celulele umane.
Această mutație este cea care le face potențial mai periculoase decât variantele originale ale virusului.
O tulpină cu trei variante
Varianta indiană originală – cunoscută oficial drept B.1.617 – a fost depistată pentru prima dată în India în octombrie 2020.
Ea a circulat prin India de atunci și chiar s-a extins la nivel internațional. În jur de 20 de țări au raportat cazuri, multe dintre ele în legătură cu persoane care au călătorit din India.
Tulpina a fost depistată, printre altele, în Marea Britanie, Germania, Belgia, Elveția, SUA, Australia și Singapore.
Oamenii de știință au depistat, între timp, deja trei variante descendente, cu mutații ușor diferite, ale tulpinii indiene: B.1.617.1, B.1.617.2 și B.1.617.3.
Experții din Marea Britanie monitorizează acum toate aceste trei variante și au observat o creștere abruptă cazurilor de infectare cu B.1.617.2. Cel puțin 500 de cazuri au fost depistate, în special în Londra, dar și în alte părți ale Angliei sau Irlanda de Nord.
Doctorul Deepti Gurdasani, epidemiolog și lector la Queen Mary University din Londra, a observat că numărul de cazuri cu această variantă crește rapid și că la viteza actuală, varianta ar putea să devină dominantă în Londra până la sfârșitul lui mai sau începutul lui iunie, scrie The Guardian.
Specialiștii PHE spun că „au încredere moderată” că această variantă se răspândește cel puțin la fel de repede precum varianta britanică.
O sursă citată de BBC a precizat însă că nu există vreo dovadă că această variantă este rezistentă la vaccinuri. Acest lucru urmează însă să fie studiat în detaliu, iar concluziile nu sunt definitive.
Un lucru important este că această variantă nu prezintă mutația E.484K, identificată la varianta din Africa de Sud, cea care ajută virusul să evite parțial sistemul imunitar și care îi oferă o oarecare rezistență în fața vaccinurilor COVID.
Este varianta de vină pentru tragedia din India?
Monitorizarea variantei indiene este importantă, în contextul valului pandemic masiv care face ravagii chiar acum în India, dar care a ajuns și în Nepal și, spun experții, pare că se răspândește în Asia de Sud.
India a sugerat că varianta originală, B.1.617, este de vină pentru numărul uriaș de cazuri înregistrate în ultimele săptămâni.
Este neclar însă cât și cum sunt răspândite variantele indiene pe teritoriul țării, în condițiile în care autoritățile realizează puține secvențieri genetice.
Unii experți au sugerat că existența mai multor variante în India înseamnă că în țară există mai multe epidemii, care se suprapun.
Un lucru cert este că criza sanitară din India a fost alimentată și de alți factori, cum ar fi numărul mic de vaccinări, eficiența sistemului sanitar și deciziile politice ale liderilor, care au permis mari adunări electorale și religioase.