„Copilul – o fetiță în vârstă de cinci luni – a fost internat împreună cu mama și apoi externat. A avut o formă ușoară. Un caz a fost confirmat prin secvențiere și mai este contactul reprezentat de mamă – evident ca dacă a fost contact direct, este vorba despre aceeași variantă”, a explicat dr. Marinescu.
Anterior, într-o conferință de presă susținută după o întâlnire cu reprezentanții producătorilor de medicamente, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, precizase că, în prezent, nu există date care să indice că varianta Kraken produce o formă de boală mai gravă decât altele.
„Nu are niciun fel de importanţă dacă sunt două sau dacă sunt zece (cazuri de infectare cu noua variantă – n.r.), nu este relevant acest lucru, important este dacă o astfel de variantă este dominantă într-un anumit moment şi cel mai important lucru este dacă varianta care este dominantă într-un anumit moment, fie că este BA4, BA5, fie că este XBB, produce îmbolnăviri printr-o transmisibilitate mai mare şi dacă există mai multe spitalizări. Nu există date în momentul de faţă privind o gravitate mai mare a infecţiilor cu aceste tulpini noi, ceea ce este o informaţie bună”, a spus Rafila, citat de News.ro.
Subvariantă a tulpinii Omicron, Kraken, cunoscută sub denumirea științifică XBB.1.5, îi îngrijorează pe specialiști din cauza ușurinței cu care se răspândește. În SUA, de exemplu, în ultima săptămână din decembrie, nivelul de răspândire a variantei Kraken a crescut de la 20% la 40% din totalul numărului de infecții estimat la nivelul întregii țări, iar specialiștii se așteaptă ca aceasta să devină dominantă în curând.
Prezența variantei a fost confirmată și pe teritoriul Europei, în Danemarca, Franța, Austria, Olanda, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia și Irlanda.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) precizează că ritmul ridicat de răspândire se datorează probabil capacității XBB.1.5 de a ocoli protecția sistemului imunitar oferită de infectările anterioare sau de vaccinare. De asemenea, Kraken are o mutație pe proteina spike – partea virusului care se leagă de celulele gazdă – care i-ar putea oferi un anumit avantaj.
În același timp, specialiști citați la finalul săptămânii trecute într-o analiză publicată de The Atlantic au subliniat că nu este de așteptat ca SARS-CoV-2 să scape din nou de sub control.
„Acum, cu imunitatea de la vaccinuri și cu oameni trecuți prin infecții peste tot în lume (…) populația nu mai este nici pe departe atât de vulnerabilă la cele mai grave efecte ale COVID. XBB.1.5 nu este o amenințare de calibru apocaliptic, iar până în prezent, nicio dovadă nu sugerează că subvarianta este în mod inerent mai gravă decât predecesoarele sale”, arată analiza publicației americane.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Ajunge • 09.01.2023, 19:53
Nu v-ați saturat lingăilor ?! Nu va e Rușine sa tot mințiți oamenii pe bani furați și pe propaganda ?! Acum va plângeți ca nu aveți bani și versuri tot de la cei pe care trebuia sa ii serviți? Adica poporul roman! *** ! *** Hai sa va văd lașilor dacă plublicati asta!
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.