Anunţă defecţiunea în trei zile

În primul rând, păgubitul trebuie să anunţe în scris compania în termen de maxim trei zile de la producerea şocului de tensiune, furnizorul având obligaţia să verifice dacă sesizarea este sau nu întemeiată.
În cazul în care reclamaţia se confirmă, clientul poate duce aparatura la reparat. Consumatorul trebuie să prezinte furnizorului chitanţele prin care să dovedească faptul că reparaţiile la receptoarele electrocasnice deteriorate au fost făcute de o unitate autorizată să presteze astfel de reparaţii.

Despăgubirea, pe baza chitanţelor

Chitanţele trebuie prezentate furnizorului în termen de 60 de zile de la apariţia şocului de tensiune care a produs deteriorarea şi, pe baza lor, se va achita contravaloarea reparaţiilor. O altă clauză impusă de companiile de electricitate se referă la deţinerea de către păgubit a unei chitanţe prin care dovedeşte dreptul de proprietate asupra aparatului stricat.
După ce este formulată cererea de despăgubire, furnizorul verifică – trimiţându-şi propriii constatatori – şi dacă receptoarele defecte sunt omologate şi au fost alimentate corect cu energie electrică, în conformitate cu prescripţiile tehnice în vigoare.
În cazul în care păgubitul a urmat paşii corecţi, iar compania de electricitate a recunoscut paguba din vina sa, dar nu a despăgubit clientul, atunci ultima soluţie este acţionarea în judecată. Deşi, în cele mai multe cazuri, clientul câştigă, procesul este de durată.

Cum să-ţi protejezi aparatura din casă de astfel de incidente

Electroniştii ne sfătuiesc să ne ferim aparatura din locuinţe cu ajutorul prelungitoarelor cu protecţie, care preiau diferenţele de tensiune din reţea. În plus, aparatele trebuie scoase din priză când plecăm de acasă.
Televizoarele sunt cel mai des afectate. Spre exemplu, acel LED de la televizorul care stă în stand-by anunţă că obiectul e alimentat. Pentru a-l feri de orice avarie de reţea, scoate-l din priză. O altă soluţie e achiziţionarea unui stabilizator de tensiune.
Acesta e un dispozitiv electric ce menţine valori constante ale tensiunii electrice pe un element de circuit. Poate avea componente electronice sau electromecanice. Stabilizatorul de tensiune ideal e un circuit ce asigură la ieşire o tensiune independentă de tensiunea de intrare. Costă între 100 şi 800 de lei.
Aşteptăm întrebări şi sugestii la adresa de e-mail tehnologie@libertatea.ro

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News