Mai multe țări din regiunea europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimuței (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022.

Potrivit autorităților, până acum țările în care au fost confirmate persoane cu variola maimuței sunt: Belgia, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia, Regatul Unit, Australia, Canada și SUA.

Ashish Jha, coordonatorul grupului de lucru de la Casa Albă privind combaterea crizei sanitare COVID-19, a declarat pentru ABC că nu ar fi surprinsă dacă în SUA vor fi raportate noi cazuri zilele următoare.

Un grup de experți ai OMS a avut, sâmbătă, o reuniune de urgență pentru a analiza informațiile și datele care există până în prezent despre răspândirea acestei boli. OMS se așteaptă să fie identificate și mai multe cazuri pe măsură ce extinde monitorizarea în țări în care boala nu este întâlnită în mod obișnuit. 

„Se răspândește foarte diferit de SARS-CoV-2. Nu este la fel de contagios precum COVID-19. Sunt încrezătoare că o să fim capabili să ținem situația sub control”, a spus aceasta.

Experții în sănătate spun că este necesar un contact apropiat cu o persoană infectată pentru a răspândi virusul variolei maimuței.

Toată lumea ar trebui să fie îngrijorată de epidemia de variola maimuţei, a anunțat preşedintele american Joe Biden. Organizaţia Mondială a Sănătăţii se aşteaptă la creşterea numărului de cazuri. Epidemia de variolă a maimuţelor este un lucru care „ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea”, a declarat duminică preşedintele american Joe Biden.

Acesta a adăugat că oficialii americani din sănătate analizează posibile tratamente şi vaccinuri.

„Lucrăm din greu pentru a ne da seama ce facem”, le-a declarat Biden reporterilor la o bază aeriană din Coreea de Sud, înainte de a pleca cu Air Force One spre Japonia.

Anterior, OMS a anunțat că o serie de alte cazuri suspecte de variola maimuţei sunt în curs de investigare, fără a numi ţările, și a spus că este posibil să fie confirmate mai multe infecţii.

După ce epidemia a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie, virusul a început să fie detectat în întreaga Europă – agenţiile de sănătate publică din Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Italia şi Suedia confirmând cazuri.

Alte cazuri au fost confirmate duminică în Austria şi Elveţia. Deşi nu există un vaccin specific pentru variola maimuţelor, mai multe ţări au declarat că stochează vaccinuri împotriva variolei, care au o eficienţă de aproximativ 85% în prevenirea infecţiei, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare.

Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!

 
 

Urmărește-ne pe Google News