Deși 98% dintre cazurile confirmate în 78 de țări au fost depistate la bărbați care întrețin relații sexuale cu alți bărbați, în Africa, unde epidemiile de variolă sunt documentate din 1970, modelul de transmitere virală este diferit.
„În prezent, 60% din cazurile pe care le avem – 350 – sunt bărbaţi, iar 40% sunt femei”, a declarat medicul epidemiolog Otim Patrick Ramadan, răspunzând unor întrebări despre variola maimuţei la o conferinţă de presă organizată de biroul regional pentru Africa al OMS.
El a mai spus că peste 80% din cazurile active de pe continentul African au fost depistate în ţări în care virusul a mai fost confirmat în trecut şi că pacienţii au fost expuşi iniţial la virus în urma unui contact cu animalele purtătoare, apoi l-au transmis în familie.
Expertul mai spune că femeile îngrijesc persoanele bolnave la domiciliu, iar acest detaliu reprezintă unul dintre factorii care au contribuit la răspândirea virusului în rândul femeilor.
Medicul Ahmed Ogwell Ouma, directorul CDC Africa, a declarat într-o conferinţă de presă separată că nu există nicio dovadă că transmiterea din rândul bărbaţilor gay ar fi reprezentat un factor specific pentru epidemiile din Africa.
„Colectăm date despre variola maimuţei încă din anii 1970 şi acest indicator specific, bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi, nu a apărut niciodată ca un parametru important aici, în Africa”, a adăugat el.
Peste 18.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în lumea întreagă, iar OMS a declarat boala o urgenţă medicală de importanţă globală.
Variola maimuţei provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei, precum şi vezicule purulente la nivelul pielii.