Marea Britanie, unde pe data de 6 mai a fost semnalat primul caz, a transmis miercuri seară că a mai indentificat alte două cazuri, ceea ce duce bilanţul la 9 persoane infectate.

Cu excepţia primului individ infectat, care a călătorit recent în Nigeria, aceşti bolnavi au fost contaminaţi în Marea Britanie, potrivit agenţiei britanice de securitate sanitară (UKHSA).

„Aceste ultime cazuri, precum şi raportări de cazuri în diverse ţări europene, confirmă ceea ce ne temeam iniţial, că poate exista transmitere a variolei maimuţelor în comunităţile noastre”, a explicat dr. Susan Hopkins, principalul consilier medical al UKHSA, citată în comunicat.

Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea erupţii cutanate, adesea pe faţă, şi se răspândesc în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale.

Nu există tratament pentru variola maimuței, care se transmite prin contact cu o persoană bolnavă sau prin fluidele sale corporale, între care saliva. Infecția se vindecă de la sine.

Miercuri, Spania, Portugalia, Canada și SUA au semnalat că au depistat cazuri de variola maimuței, cele două țări iberice declanșând o alertă națională sanitară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat luni că urmărește îndeaproape cazurile din Marea Britanie, care la prima vedere par a se transmise în cadrul comunităţii homosexuale.  

„Observăm transmitere în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi”, care reprezintă „informaţii noi pe care trebuie să le studiem în mod corespunzător pentru a înţelege mai bine dinamica transmiterii”, a declarat Ibrahima Socé Fall, director general adjunct al OMS de la Departamentul de intervenţie în situaţii de urgenţă, Geneva.

Cu toate acestea, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA subliniază că „oricine, indiferent de orientarea sexuală, poate răspândi variola maimuței”.

Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!

 
 

Urmărește-ne pe Google News