„Nu este o boală în legătură cu care publicul larg ar trebui să se îngrijoreze. Nu se compară cu COVID”, a precizat experta OMS Sylvie Briand, în cadrul unei conferințe a ţărilor membre OMS desfăşurat în Geneva.

Cu toate acestea, ţările ar trebui să raporteze rapid cazurile de infectare şi să-i izoleze pe cei afectaţi.

Potrivit estimărilor OMS, multe dintre cazuri vor fi uşoare, însă femeile însărcinate, copiii şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta o infecţie severă.

„Avem o fereastră de oportunitate pentru a stopa transmiterea acum”, a spus Briand. Este neclar însă cât de mari sunt stocurile de vaccinuri împotriva variolei, care ar trebui totodată să fie eficiente şi împotriva variolei maimuţei, a adăugat aceasta.

Variola maimuței, virus asociat în mod normal cu centrul sau vestul Africii, a început să se răspândească în țări europene de la începutul lunii mai.

Până miercuri, numărul de cazuri confirmate cu variola maimuţei în lume a ajuns la 219 în afara ţărilor în care boala este endemică, după cum a anunțat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Cele mai multe se înregistrează în Europa.

În total, 19 ţări în care boala este neobişnuită au raportat cel puţin un caz confirmat. Experții din cadrul ECDC au subliniat că nicio persoană nu a murit în urma infectării.

OMS estimează însă că numărul cazurilor va continua să crească. Până în prezent, nu există dovezi clare în ceea ce priveşte cauza evoluţiei actuale a focarului.

Luni, 23 mai, în prima sa evaluare a riscurilor, ECDC a anunțat că riscul de infectare pentru populația generală este „foarte scăzut”, dar este „ridicat” la persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali.

Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţelor, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea împotriva variolei.

Vineri, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că fiecare stat membru al Uniunii Europene va primi o cantitate de vaccin împotriva variolei prin intermediul unei instituții a blocului, iar solicitare inițială făcută de statul român este de 1.000 de doze.

Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!

 
 

Urmărește-ne pe Google News