Un nou caz de variola maimuţei, confirmat în România
Un nou caz de variola maimuţei a fost confirmat în România, numărul total al celor infectaţi ajungând la 47 de persoane, a informat Ministerul Sănătăţii.
Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 34 de ani, din București. Starea lui de sănătate este stabilă și se află în izolare.
Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 25 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.
Un nou caz de variola maimuţei, confirmat în România
Un nou caz de variola maimuţei a fost confirmat în România, numărul total al celor infectaţi ajungând la 46 de persoane, a informat Ministerul Sănătăţii.
Este vorba despre un bărbat de 34 de ani din Bucureşti. Starea lui de sănătate este bună.
Numărul cazurilor a ajuns la 45
Două noi cazuri de variola maimuţei au fost confirmate în România, a transmis Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre 2 bărbaţi cu vârste de 21 de ani şi 30 de ani, din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Starea lor de sănătate este bună şi se află în izolare.
Până în prezent, în România au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 45 de pacienţi. Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, 15 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuţei.
Alt caz de variola maimuţei confirmat
Un nou caz de variola maimuţei a fost confirmat în România, numărul total al celor infectaţi ajungând la 43 de persoane, a informat Ministerul Sănătăţii.
Este vorba despre un bărbat de 35 de ani din Bucureşti. Starea lui de sănătate este bună şi se află în izolare.
Un nou caz de variola maimuţei, confirmat în România
Numărul cazurilor de variola maimuţei a ajuns la 42, după ce ministerul Sănătăţii a anunţat luni, 24 octombrie, că un nou caz de variola maimuţei a fost confirmat la un bărbat din Bucureşti.
Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 54 de ani, din Bucureşti. Starea lui de sănătate este bună şi se află în izolare.
Numărul cazurilor a ajuns la 41
Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat, este vorba despre un bărbat de 44 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare.
Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 41 de pacienți.
Alte două noi cazuri de variola maimuței, confirmate de autorități
Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 31 și 36 de ani, din București. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare.
Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 40 de pacienți.
Numărul cazurilor a ajuns la 38
Cel de-al 38-lea caz de variola maimuței este un bărbat de 41 de ani, din Bucureşti. Starea lui de sănătate este bună şi se află în izolare, a transmis Ministerul Sănătății.
Un nou caz de variola maimuței, confirmat de autorități
Ministerul Sănătății a anunțat luni, 12 septembrie, că noul caz de variola maimuței a fost confirmat la un bărbat din București, a cărui stare de sănătate este bună.
„Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 23 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare”, a transmis, luni, Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.
Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 37 de pacienți.
Alte două cazuri de variola maimuței, confirmate în România
Numărul cazurilor de variola maimuței, confirmate în România, a ajuns luni, 29 august, la 36 de pacienți. Ministerul Sănătății a anunțat azi alte două cazuri înregistrate la persoane din București.
Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 21 și 35 de ani, din București. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare.
Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 36 de pacienți.
Numărul cazurilor de variola maimuței a ajuns la 30
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 8 august, că numărul cazurilor de variola maimuței a ajuns la 30, în ultima săptămână fiind confirmate nouă îmbolnăviri.
”Numărul total de cazuri înregistrate în România: 30. În ultima săptămână au fost înregistrate nouă cazuri. Toate aceste cazuri au apărut la bărbaţi cu vârste cuprinse între 22 şi 44 de ani. Majoritatea sunt din Bucureşti, unul din Ilfov şi unul din Cluj. Se află în izolare, starea este bună, nu sunt probleme deosebite legate de aceşti pacienţi, care fiind relativi tineri probabil reacţionează bine şi nu sunt probleme legate de o evoluţie care să le pună în vreun fel viaţa în pericol”, a anunțat Alexandru Rafila într-o conferință de presă.
Un nou caz a fost confirmat în Giurgiu
Ministerul Sănătății a anunțat vineri un nou caz de variola maimuței confirmat la un bărbat de 51 de ani din județul Giurgiu. Astfel, numărul îmbolnăvirilor pe teritoriul României a urcat la 21.
Bărbatul de 51 de ani din Giurgiu are o stare de sănătate bună și se află în izolare la domiciliu.
Numărul cazurilor de variola maimuței a ajuns la 20
Ministerul Sănătății a anunțat un nou caz de infectare cu variola maimuței la un bărbat din Cluj, a cărui stare de sănătate este bună.
„Este vorba despre un bărbat de 39 de ani din Cluj. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 20 de pacienți”, a informat instituția condusă de ministrul Alexandru Rafila.
Un nou caz de variola maimuței, confirmat de autorități
Ministerul Sănătății a anunțat, marți, într-un comunicat de presă că a fost confirmat un nou caz de variola maimuței pe teritoriul României.
Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 22 de ani din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital.
Ministerul Sănătății precizează că până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 19 pacienți.
Două noi cazuri de variola maimuţei
România a confirmat două noi cazuri de variola maimuţei, în cazul a doi bărbați din Ilfov și Cluj, a anunțat vineri Ministerul Sănătăţii. Până acum, numărul pacienților diagnosticați cu această boală în țara noastră a ajuns la 18.
Cei doi bărbați au vârste de 30 de ani şi 32 de ani. Autoritățile precizează că starea lor de sănătate este bună şi ambii se află în izolare în spital.
Ministerul Sănătății anunță un nou caz de variola maimuței în România
Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că numărul pacienților confirmați cu variola maimuței a ajuns la 16. Ultimul pacient confirmat este un bărbat din București care în prezent este internat în spital.
A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți. Până în acest moment, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 16 pacienți.
Un nou caz de variola maimuței
Este vorba de un bărbat de 38 de ani din Argeș. Simptomele au apărut pe data de 8 iulie. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală iar investigațiile de laborator au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuței. Bărbatul este internat.
A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți. Până în acest moment, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 15 persoane.
Ce spune ministrul sănătății
Alexandru Rafila a declarat că mulţi dintre cei infectați cu variola maimuței au contacte intime întâmplătoare, „la risc”, şi suferă sau au suferit şi de boli cu transmitere sexuală. El a subliniat că toate cele 14 cazuri de infectare cu variola maimuţei din România, existente la acest moment, sunt bărbaţi.
„Unii dintre ei aveau boli cu transmitere sexuală, alte boli, HIV, sau aveau în antencedente, sifilis, gonoree, alte boli cu transmitere sexuală. Asta îmi arată de fapt că aceşti oameni au un comportament la risc, adică au partener, să spunem pe româneşte, au parteneri sexuali cu care de fapt, pe care nu-i cunosc sau sunt întâmplători şi aşa mai departe”, a afirmat Rafila la Prima TV.
El a adăugat că relațiile intime cu necunoscuți „cresc riscul de infectare”. „Până la urmă, ce s-a demonstrat până în momentul de faţă? În marea majoritate a cazurilor a fost o boală cu transmitere sexuală. Ăsta este adevărul”, a precizat el.
Trei noi cazuri, confirmate de autorități
Cei trei noi pacienți sunt bărbați, doi dintre ei cu vârsta de 38 de ani și unul de 32 de ani, din București și din județul Timiș.
Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare (doi pacienți la domiciliu și unul în spital).
Până în acest moment, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 14 persoane. Nu au existat decese.
Două noi cazuri în România
Doi bărbați, cu vârste de 25 de ani și 42 de ani, au fost diagnosticați cu variola maimuței, a anunțat miercuri, 29 iunie, Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.
Cei doi bărbați cu variola maimuței sunt din București, la fel ca și precedentele 9 cazuri.
Ministerul Sănătății a precizat că pacienții au o stare de sănătate bună și se află în izolare la domiciliu. Unul dintre bărbați este contact direct cu un alt pacient diagnosticat cu variola maimuței.
Trei noi cazuri în România
Trei bărbați de 24, 33 și 38 de ani au fost diagnosticați cu variola maimuței, a anunțat marți Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. Astfel, numărul pacienților din România identificați cu acest virus, care s-a răspândit în ultimele luni în Europa, a crescut la 9.
Cei trei bărbați confirmați cu virusul sunt din București, la fel care și precedentele șase cazuri confirmate în România.
Autoritățile transmit că starea lor de sănătate este bună și se află în prezent în izolare, unul în spital, în timp ce alți doi la domiciliu.
Urmează să fie efectuate anchete epidemiologice pentru a se stabili persoanele care au intrat în contact cu cele trei persoane care s-au infectat.
Ministerul Sănătății anunță un nou caz de variola maimuței în România
Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, 23 iunie, că a fost diagnosticat în România al şaselea caz de variola maimuţei. Potrivit MS, este vorba despre un bărbat de 40 de ani.
Bărbatul s-a prezentat la o clinică medicală din Bucureşti, iar investigaţiile de laborator au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuţei,.
Bărbatul este în spital şi va rămâne în izolare.
Cinci cazuri de variola maimuței, confirmate până acum
Un nou caz de variola maimuței, al cincilea, a fost diagnosticat în România, a anunțat marți, 21 iunie, Ministerul Sănătății.
„Este vorba de un bărbat de 37 de ani. Simptomele au apărut pe data de 18 iunie iar infecția a fost confirmată astăzi în urma investigațiilor de laborator. Pacientul are o formă ușoară a bolii și este izolat la domiciliu”, au transmis reprezentanții instituției.
Rafila recomandă evitarea relațiilor intime cu necunoscuți
Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante pentru propagarea bolii numite variola maimuței, iar evitarea relaţiilor cu persoane necunoscute „este o măsură de protecţie individuală pe care putem să o luăm cu toţii”, a transmis ministrul Sănătății.
„Eu am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinenţa în situaţia raporturilor sau relaţiilor cu persoane necunoscute”, a spus el. Totodată, Alexandru Rafila a recomandat precauție în alegerea partenerilor sexuali.
Adrian Marinescu, despre variola maimuței: „Persoanele născute după 1979 au risc mai mare de infectare”
Medicul infecționist Adrisn Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că vaccinarea pentru variola umană, care a fost obligatorie până în 1979, protejează timp de zeci de ani, ceea ce scade riscul de infectare cu variola maimuței în rândul celor imunizați.
„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80-85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a se infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a spus Marinescu.
Dosar penal pentru primul român confirmat cu variola maimuţei
Primul pacient din România confirmat cu variola maimuței are dosar penal pentru că a refuzat să ofere informații despre persoanele cu care a intrat în contact.
Acesta este cercetat pentru infracțiunea de „omisiunea declarării unor informații”, transmite Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.
„La data de 13 iunie a.c., un bărbat de 26 de ani, care prezenta simptome specifice unei afecțiuni virale, a fost internat la o unitate spitalicească din sectorul 3. În urma informațiilor apărute în spațiul public, constând în aceea că, bărbatul a refuzat să ofere informații cadrelor medicale, cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu alte persoane, la data de 14 iunie a.c., polițiști ai Secției 12 s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de omisiunea declarării unor informații”, au transmis autoritățile într-un comunicat de presă.
Al patrulea caz de variola maimuței, contact cu primul diagnosticat
Ministerul Sănătății a anunțat, joi, 16 iunie un nou caz de variola maimuței. Este vorba de un bărbat de 36 de ani din București, contact cu primul pacient diagnosticat.
„Acesta s-a prezentat ieri (n.r. – miercuri, 15 iunie) la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 12 iunie. Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a transmis ministerul Sănătății.
Este al patrulea caz anunțat în mai puțin de o săptămână în România.
Al treilea caz de variola maimuței, confirmat de autorități
Cel de-al treilea caz de variola maimuței a fost confirmat pe 15 iunie, tot la un bărbat din București. Până acum, toate cazurile sunt în Capitală.
Pacientul în vârstă de 31 de ani s-a simțit rău și a mers la o clinică din București. În urma analizelor, a venit confirmarea bolii.
Autoritățile au precizat că starea generală a pacientului este bună, dar a rămas internat. Bărbatul nu are istoric de călătorie în străinătate.
UE a semnat un acord pentru achiziționarea a 110.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei
Uniunea Europeană a semnat marți, 14 iunie, un acord cu firma daneză de biotehnologie Bavarian Nordic pentru livrarea a aproximativ 110.000 de doze ale unui vaccin împotriva variolei maimuţei, a anunțat Comisia Europeană.
Vaccinurile vor fi cumpărate cu fonduri UE și livrate statelor UE, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Dozele urmează să fie livrate proporțional cu populația, începând cu statele care au cea mai mare nevoie. Livrările vor începe imediat și vor fi finalizate în următoarele luni, a spus compania.
Vaccinul biotehnologic danez Bavarian Nordic, cunoscut sub numele de Imvanex în Europa și Jynneos în Statele Unite, a fost aprobat împotriva variolei.
Vaccinul nu este încă autorizat în UE împotriva variolei maimuței, a spus Comisia UE. „Cu toate acestea, vaccinul împotriva variolei protejează oamenii de variola maimuței, deoarece acest virus este strâns legat de virusul variolei”, a spus Comisia.
Achiziția privind vaccinul pentru variola maimuței, boală ce a fost eradicată în 2020, vine în contextul în care, din 18 mai, au fost raportate aproximativ 900 de cazuri în 19 țări UE, Norvegia și Islanda.
Al doilea caz de variola maimuței, tot în Capitală
Al doilea caz de variola maimuței a fost confirmat a doua zi după descoperirea primului, adică pe 14 iunie, tot la un pacient din București, în vârstă de 32 de ani.
Bărbatul s-a prezentat la o clinică medicală din București, iar „investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței”, a transmis atunci Ministerul Sănătății.
Primul caz de variola maimuței în România, confirmat la București
Primul caz de variola maimuței a fost înregistrat în România pe 13 iunie, la un pacient în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost internat în spital pentru îngrijiri.
După investigații, s-a constatat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței, se mai arată în comunicatul autorităților, care au precizat că investigația epidemiologică este desfășurată de DSP București.
Simptome variola maimuței
Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele inițiale sunt de obicei asemănătoare gripei – febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară –, urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.
„O caracteristică ce deosebește infecția cu variola maimuței de cea cu variolă este umflarea ganglionilor limfatici”, a spus CDC.
Urmează o erupție larg răspândită pe față și pe corp, inclusiv în interiorul gurii și pe palme și tălpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, adesea înconjurate de cercuri roșii. În cele din urmă, acestea se usucă și trec, într-o perioadă de două până la trei săptămâni, a spus CDC.
„Tratamentul este, în general, de susținere, deoarece nu există medicamente specifice disponibile. Cu toate acestea, este disponibil un vaccin care poate fi administrat pentru a preveni dezvoltarea bolii”, a spus Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică la London School of Hygiene & Tropical Medicine, potrivit CBS News.
Dezinfectanții obișnuiți de uz casnic pot ucide virusul variolei maimuțelor, potrivit CDC.
La variola normală, mortalitatea este de sub 30%, potrivit precizărilor făcute de autoritățile române prin doctorul Cristian Apetrei, profesor în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară la Universitatea din Pittsburgh, SUA.
Variola maimuței este mai puțin mortală decât variola normală, boală eradicată în 1977. Varianta vest-africană are o rată a mortalității de sub 4%.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro