Iniţial identificat la maimuţe, virusul se răspândeşte de obicei prin contact direct şi se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest, înregistrându-se doar ocazional cazuri în afara continentului la persoane care călătoresc.
Dar, potrivit agenției europene de control al bolilor, cazurile recente din Europa par să se răspândească de la o persoană la alta, fără vreo legătură directă cu Africa. Mai mult, autoritățile sanitare din mai multe țări au remarcat că variola maimuței se răspândește cu precădere în rândul bărbaților homosexuali sau bisexuali.
Variola maimuței este o infecție virală rară, care este de obicei ușoară și de la care majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie.
La variola normală, mortalitatea este de sub 30%, potrivit precizărilor făcute de autoritățile române prin doctorul Cristian Apetrei, profesor în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară la Universitatea din Pittsburgh, SUA. Variola maimuței este mai puțin mortală decât variola normală, boală eradicată în 1977. Varianta vest-africană are o rată a mortalității de sub 4%. Până acum, între cazurile din ultimele zile nu a fost înregistrat niciun deces.
Virusul nu se răspândește ușor între oameni, iar riscul pentru publicul larg este foarte scăzut, transmit autoritățile britanice, citate de BBC.
În acest timp, tot mai multe țări europene au anunțat deja primele cazuri.
Franța a înregistrat, vineri, primul caz în regiunea Ile-de-France, a anunțat Ministerul francez al Sănătății, potrivit Le Figaro. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 29 de ani, fără antecedente de călătorie într-o țară în care circulă virusul, au precizat autoritățile sanitare.
Alte confirmări au venit din Italia, care a anunțat azi două cazuri. Au urmat Germania, Belgia și Australia.
Cazuri în creștere în Marea Britanie
Primul caz de boală în Marea Britanie a fost raportat pe 7 mai. Pacientul călătorise recent în Nigeria, unde se crede că a luat virusul înainte de a călători în Anglia, a declarat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie. De atunci, Marea Britanie a confirmat alte 20 de cazuri.
Deși nu este niciun vaccin pentru variola maimuței, vaccinul împotriva variolei oferă 85% protecție, având în vedere că cele două virusuri sunt destul de similare. Astfel, Marea Britanie a anunțat deja că a cumpărat stocuri de vaccin pe care îl oferă celor cu „niveluri mai mari de expunere” la variola maimuței.
O decizie similară a fost anunțată și de la Madrid, după ce Spania a confirmat doar vineri 23 de cazuri noi. În total, în Peninsula Iberică au fost confirmate 30 de cazuri, potrivit El Pais.
Australia și SUA au și ele cazuri de variola maimuței
Primul caz din Australia a fost detectat la un bărbat care s-a îmbolnăvit după ce a călătorit în Marea Britanie, a declarat Departamentul de Sănătate din Victoria.
În America de Nord, autoritățile sanitare din statul american Massachusetts au confirmat că un bărbat a fost infectat după ce a călătorit recent în Canada. El se află în „stare bună” și „nu prezintă niciun risc pentru public”, au spus oficialii.
Simptomele variolei maimuței
Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele inițiale sunt de obicei asemănătoare gripei – febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară – urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.
„O caracteristică ce deosebește infecția cu variola maimuței de cea cu variolă este umflarea ganglionilor limfatici”, a spus CDC.
Urmează o erupție larg răspândită pe față și pe corp, inclusiv în interiorul gurii și pe palme și tălpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, adesea înconjurate de cercuri roșii. În cele din urmă, acestea se usucă și trec într-o perioadă de două până la trei săptămâni, a spus CDC.
„Tratamentul este, în general, de susținere, deoarece nu există medicamente specifice disponibile. Cu toate acestea, este disponibil un vaccin care poate fi administrat pentru a preveni dezvoltarea bolii”, a spus Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică la London School of Hygiene & Tropical Medicine, potrivit CBS News.
Dezinfectanții obișnuiți de uz casnic pot ucide virusul variolei maimuțelor, potrivit CDC.
Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!