Pentru prima dată în acest an, mai multe cazuri au fost raportate în Zambia şi Ghana. În întreaga Africă, numărul cazurilor suspecte a crescut cu 3,6%, ajungând la 36.787 pe 6 octombrie, a adăugat organizaţia.

„Ţara cea mai afectată în 2024 continuă să fie Republica Democratică Congo (6.169 de cazuri confirmate, 25 de decese), urmată de Burundi (987 de cazuri confirmate, fără decese) şi Nigeria (94 de cazuri confirmate, fără decese)”, a precizat OMS.

Circa 85% din cazurile suspecte au fost înregistrate în RDC, aici semnalându-se peste 6.000 de cazuri, însă experţii medicali cred că numărul real al îmbolnăvirilor este mai mare.

Aceştia notează că doar o parte din persoanele care prezintă erupţii cutanate sunt testate şi că multe nu solicită asistenţă medicală din jenă, în principal pentru că boala a fost răspândită iniţial prin contact sexual.

Mpox se transmite prin contact direct cu pielea sau cu membranele mucoase ale unei persoane infectate. Numeroşi copii de vârstă mică sunt în prezent infectaţi.

O campanie de vaccinare a fost lansată în RDC la începutul acestei luni, în contextul în care ratele de infecţie au crescut brusc în Africa.

OMS a declarat actuala epidemie de mpox „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”. 

Urmărește-ne pe Google News