Vaccinarea a incetat in anii 70 – 80
„Daca ai contractat boala, ai doua posibilitati: ori scapi pentru ca ai organism puternic, ceea ce e foarte putin probabil, ori mori. intr-o aglomeratie urbana o epidemie ar face ravagii. Un alt motiv al alertei OMS sta in datele primite de la servicile de informatii. in 1993 serviciile secrete americane anuntau ca Sadam Hussein se pregateste sa foloseasca variola drept arma biologica. Informatia nu s-a verificat si a fost data uitarii. in 2001 insa a avut loc atacul terorist cu antrax din SUA. Arma biologica incapuse pe mainile teroristilor, care nu recunosc nici un tratat international, si a devenit un cosmar. Conform ipotezelor OMS, din toti agentii potentiali utilizabili drept arme bioteroriste, in acest moment variola se afla pe primul loc”, a mai spus Marian Negut.
Perioada obisnuita de incubatie a variolei e de 12 zile. Boala se instaleaza cu febra si dureri de cap, fiind confundata cu gripa. Doua-trei zile mai tarziu, leziunile cutanate rosii, la inceput plane, dar evoluand spre leziuni purulente, apar simultan, pe tot corpul, dar sunt concentrate mai ales la nivelul fetei si membrelor. Pot fi afectati, de asemenea, ochii, faringele si alte mucoase. Boala progreseaza spre insuficienta renala, cardiaca si pulmonara, ducand in final la deces prin soc si epuizare. Un sfert din pacienti mor, iar restul raman mutilati de cicatrice.
Vaccinarea a incetat in anii 70 in zonele civilizate, continuand pana in anul 1980 in zonele mai „sensibile” din acest punct de vedere.
12 vaci ar putea salva Romania
„In Romania ultimele vaccinari impotriva variolei s-au facut prin 80. Tinand cont de datele OMS si de informatiile pe care le avem in acest domeniu, Institutul Cantacuzino a trimis o adresa de alertare a Ministerului Sanatatii in privinta pericolului unei epidemii de variola inca din anul 2001.
in momentul de fata, noi nu avem rezerve de vaccin. Solutia pe care am oferit-o si pe care o sustinem, este obtinerea vaccinurilor dintr-o tulpina pe care o detinem, prin injectarea a 12 vitele. Cantitatea de vaccin obtinut astfel, intr-un interval de aproximativ sase luni, ar fi suficienta pentru vaccinarea populatiei Romaniei pe o perioada de trei ani. Este o metoda veche de obtinere a vaccinului antivariolic, dar este foarte ieftina. Daca in acest moment ar aparea o epidemie, nu am avea decat o solutie: sa importam vaccin cu pretul de 4 dolari doza. Vaccinul autohton, obtinut pe vaca, ar costa doar 2 centi doza. Asta am transmis Ministerului Sanatatii”, a spus Marian Negut (foto), directorul Institutului de microbiologie si imunologie „Cantacuzino”.