Pe lista celor peste 160 de morți în România (datele se schimbă rapid) din cauza infectării cu noul coronavirus se află multe persoane cu vârste cuprinse între 50-69 de ani. Elena Copaciu, medic primar în Anestezie Terapie Intensivă, a urmărit istoricul de deces al victimelor COVID și explică de ce România are o vârstă medie mică de deces, de doar 66 de ani.
Doamnă doctor, ați urmărit cazurile de deces de pe lista COVID-19?
Da. M-am uitat și am observat că sunt foarte mulți cu patologii grave. Cei dializați sunt foarte mulți și sunt și cei care au decedat foarte repede. În comparație cu Italia, unde pe primul loc sunt cei cu hipertensiune, cu afecțiuni cardiovasculare, diabet, cancer. Abia apoi apar cei dializați.
“Și foarte interesant, la noi cei cu afecțiuni pulmonare se află pe ultimul loc”
Italia nu a reușit să-și protejeze bătrânii, noi nu ne-am protejat pacienții non-COVID
Ce lucru v-a atras atenția cel mai mult?
Mai mult de jumătate au avut statutul de pacienți atunci când s-au contaminat. Adică se aflau internați în spitale cu afecțiuni cronice, cancer, hipertensiune, diabet, boli renale și aici au luat virusul. Fie de la cadre medicale, fie de la vecinii de salon. Sau grupul de decedați care au făcut dializă la centrul privat din București.
Și ce înseamnă asta?
Dacă Italia nu a reușit să-și protejeze bătrânii, noi nu am reușit să-i protejăm, cel puțin la început, pe cei care au o stare precară de sănătate. De exemplu, nu a existat un plan pentru cei care sunt dializați și care sunt extrem de vulnerabili.
“Nu au fost făcute circuite separate în spitale pentru cei suspecți, pentru a nu exista riscul ca un bolnav cu COVID să ajungă la pacienții internați”
“Nimeni nu învață peste noapte să respecte reguli”
Cum ar fi trebuit să se acționeze?
Ar fi trebuit alocate spitale pluridisciplinare pentru suspecți, iar în București s-ar fi găsit astfel de unități cu un grad de modernizare destul de ridicat. Ar fi fost salvate spitalele de urgență de contaminare și care ar fi rămas non-COVID.
”Acum putem spune că toate spitalele sunt COVID. Nici după contaminarea multor spitale și cadre medicale nu pare să se schimbe ceva”
De ce credeți că s-a ajuns ca atât de multe cadre medicale să se infecteze
Pentru că măsurile de asepsie în cazul noului coronavirus, care este foarte contagios, sunt mult mai severe și cadrele medicale, dar și spitalele nu au putut ține pasul. Pentru că nu a existat niciodată o disciplină în a respecta reguli și, neavând acest reflex, este greu să te schimbi peste noapte. Iar majoritatea spitalelor abia acum construiesc circuite. Pentru că multe cadre medicale lucrează și la stat, și la privat și plimbă virusul dintr-un loc în altul, pentru că…
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro