„În ceea ce privește modificarea vârstei de pensionare, noi am venit cu un mecanism, cu o garanție pentru pensionari, că vârsta nu va crește decât dacă se modifică semnificativ speranța de viață. Este important ca pensionarii să știe că este o cerință europeană asumată de România prin PNRR care vizează reforma pensiilor, care spune că până în 2035 vârsta de pensionare pentru femei și bărbați să crească eșalonat până la 65 de ani”, a spus Simona Bucura Oprescu.
Ea a precizat că, „pentru a nu pedepsi femeile”, a venit cu două măsuri „care îndulcesc reforma”, prin care femeile se pot pensiona mai devreme. Mai precis, femeile care au născut și au crescut copii până la 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, astfel: pentru un copil – 6 luni, pentru 2 copii – 1 an, pentru 3 copii – 1 an și 6 luni, pentru 4 copii – 2 ani, pentru 5 copii – 2 ani și 6 luni, pentru 6 copii – 3 ani și pentru 7 copii sau mai mulți – 3 ani și 6 luni.
„Dacă ai fost în concediu de creștere copil, beneficiezi de doi ani contributivi la pensie. Activitatea de a sta acasă cu copilul este recunoscută de statul român. Dacă cineva vrea să se pensioneze anticipat, se pune și perioada de creștere copil”, a adăugat ministrul muncii.
În acest moment, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar la femei de 62 de ani și 3 luni. Până în 2035, vârsta de pensionare a femeilor va crește eșalonat până la 65 de ani, ca să o egaleze pe cea a bărbaților.
România are a treia cea mai mică medie a speranţei de viaţă din Uniunea Europeană, de 76 ani, conform datelor Eurostat. La femei, speranța de viață este de 78 de ani, iar la bărbați 71 de ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gigiladrea • 17.07.2024, 00:25
"România are a treia cea mai mică medie a speranţei de viaţă din Uniunea Europeană" suntem pe ultimul sau ultimele 2 - 3 locuri la aproape toti indicatorii pozitivi si pe primul sau primele 2 - 3 la indicatorii negativi - morti in accidente rutiere, tbc, hepatite, saraci, consum de alcool, cea mai mare inflatie, cel mai scump pret la energie electrica - 236 euro/mgw fata de germania 74 euro/mgw, etc au aparut foarte multe informatii in sensul asta in ultimii 15 ani lista este inspaimantator de lunga iar toate guvernele ne mint ca e bine si mai ales psd ne tot repeta de 34 de ani ca "si la altii e la fel" minciuna preferata a psdistilor