Testul realizat de cercetători de la Oxford a stabilit că relicva datează din secolul al VI-lea, perioadă în care se crede că a trăit Sfântul Nicolae, cel pe care se bazează actuala legendă a lui Moș Crăciun.
Analizele nu pot indica, însă, dacă osul este al Sfântului ci doar epoca din care provine. Echipa de la Oxford spune că acestea sunt primele teste efectuate pe relicve ale Sfântului Nicolae.
Moaștele Sfântului Nicolae, care au murit pe teritoriul actualei Turcii în anul 343, au fost ținute în cripta unei biserici din Bari, Italia, din secolul al XI-lea. Dar după ce sfântul a devenit celebru datorită asocierii sale cu Moș Crăciun popularitatea sa a crescut și moaștele au fost împărțite între mai multe biserici și mănăstiri din toată Europa.
Testele de la Oxford au fost efectuate pe un fragment de pelvis care se afla într-o biserică din Franța și este în prezent deținut de un preot, părintele Dennis O’Neill, din Illinois, în Statele Unite. Testele de emisie de carbon radio, realizate de Oxford Relics Cluster de la Centrul de Studii Avansate al Colegiului Keble, au confirmat faptul că osul este din epoca corectă pentru ai-i aparține Sfântului Nicolae.
Prof. Tom Higham, coordonatorul studiului, spune că acest os este diferit de multe moaște, care de multe ori se dovedesc a fi invenții mult mai târziu. „Acest fragment osos, în schimb, sugerează că este posibil să avem de-a face cu rămășițele Sfântul Nicolae însuși”, spune arheologul Oxford.
Există sute de alte oase pretinse a fi ale Sfântului, inclusiv o colecție într-o biserică din Veneția. Cercetătorii doresc acum să utilizeze testarea ADN pentru a vedea cât de multe oase sunt într-adevăr de la un singur individ – și câte ar putea fi legate de osul testat de Oxford.
Echipa dorește să știe dacă interesată dacă partea pelvisului pe care au testat-o se potrivește cu relicvele din Bari, unde colecția nu include un bazin complet.
Citește și: Ce decizie a luat Casa Regală cu privire la cei doi excluși: Irina, fiica Regelui Mihai, și Nicolae, nepotul acestuia