Cele mai multe state europene au avut și în vară focare de infecție, iar în unele țări, numărul de cazuri începuse să crească deja substanțial din lunile august-septembrie, dar în acel moment, virusul se răspândea în special printre tineri, care mergeau în baruri, restaurante, la petreceri sau în alte spații publice aglomerate.
În vreme ce nici această situație nu era ideală, asta însemna totuși că cifra deceselor a rămas una redusă, în condițiile în care tinerii sunt mai puțin vulnerabili în fața bolii.
Experții au avertizat însă în mod repetat că o transmitere intensă a virusului în societate înseamnă că, în cele din urmă, el va ajunge și la persoanele vulnerabile. Iar acest lucru a început acum să se întâmple, scrie CNN.
Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că tot mai mulți vârstnici au început să se infecteze.
Potrivit ultimului raport al ECDC, cel puțin 13 state europene au raportat săptămâna trecută o creștere a ratei de infectare în rândul persoanelor de peste 65 de ani până la un nivel definit ca “ridicat”, adică peste 60 de noi cazuri/100.000 de oameni în ultimele două săptămâni.
O creștere a ratei de infectare printre vârstnici poate fi observată, de fapt, în toate statele europene.
Spre exemplu, scrie CNN, care citează datele ECDC, ratele de infectare printre persoane de peste 65 de ani din mai multe țări est-europene, printre care România, Cehia, Slovenia sau Ungaria, sunt acum de două ori mai mari decât în timpul primului val epidemic, cel din primăvară.
Ratele de infectare printre vârstnici sunt considerate “ridicate” în cel puțin 13 țări europene, printre care și România
Mai multe decese
Ratele mai mari de infectare printre vârstnici sunt îngrijorătoare deoarece aceste persoane au un risc mai mare de a ajunge în spital și un risc mai mare de deces.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în luna august, în jur de 88% dintre decesele din Europa au fost raportate în rândul persoanelor de peste 65 de ani.
În Cehia, spre exemplu, persoanele de peste 65 de ani reprezintă 14% din totalul infectărilor și 94% din decese.
Medicii se așteaptă acum ca răspândirea virusului printre vârstnici să ducă la o suprasolicitare a spitalelor, așa cum s-a întâmplat și în primul val. Situația va fi valabilă în aproape toată Europa, iar cele mai mari țări, care s-au confruntat și în primăvară cu un număr ridicat de cazuri, simt acum gravitatea situației.
Profesorul Jonathan Van-Tam, unul dintre responsabilii de la Londra în domeniul sănătății, a avertizat săptămâna trecută că numărul mare de infecții confirmate inițial printre tineri a ajuns să se revadă și în rândul persoanelor vârstnice.
Datele oficiale din Marea Britanie arată că numărul persoanelor de peste 60 de ani care au fost testate pozitiv cu COVID a crescut de patru ori, comparativ cu luna septembrie.
“Am văzut o creștere a numărului de cazuri. A început cu tinerii și s-a răspândit gradual la cei vârstnici”, a declarat Patrick Vallance, principalul consilier științific al guvernului britanic.
“Această creștere a numărului de cazuri s-a văzut într-o creștere a spitalizărilor. Pe măsură ce numărul spitalizărilor a crescut, din păcate, dar nu neașteptat, numărul deceselor a crescut și el”, a observat acesta.
Situația a fost observată și în Germania. Institutul Robert Koch a subliniat tot săptămâna trecută că proporția de cazuri confirmate printre vârstnici a început să crească din septembrie.
În Franța, numărul de cazuri de COVID printre oamenii de peste 65 de ani s-a triplat în doar trei săptămâni. Iar în Spania, vârsta medie a celor diagnosticați cu COVID, care scăzuse de la 40 de ani în iulie la 37 în august, a crescut iarăși la 39 de ani.
Transmiterea virusului de la tineri la vârstnici a fost observată și în alte colțuri ale lumii.
Când cercetătorii de la CDC-ul american au analizat un focar de infecție în sudul Statelor Unite, în luna iunie, au observat că creșterea numărului de cazuri printre tineri preceda creșterea numărului de cazuri printre vârstnici cu aproximativ 4-15 zile. Cu alte cuvinte, odată ce un focar izbucnea printre tineri, virusul ajungea inevitabil la grupurile de vârstă mai vulnerabile.
Întoarcerea la restricții dure
Multe state europene care au observat această tendință fac deja eforturi să prevină o suprasolicitare a spitalelor.
În fața unei creșteri necontrolate a numărului de cazuri, Irlanda a anunțat luni că va impune un nou lockdown de șase săptămâni.
Cehia a anunțat deja încă de săptămâna trecută o serie de restricții foarte dure, iar Belgia și Franța, parțial, au introdus restricții de circulație pe timp de noapte pentru cetățeni.
Oficialii din Belgia, care au admis că se confruntă cu “un tsunami de cazuri”, sunt gata să meargă și mai departe și au anunțat că iau în calcul un lockdown în toată regula.
Restricții de circulație au fost impuse și în Spania pentru regiunea Madrid, iar autoritățile spaniole iau acum în calcul să impună măsuri similare în alte regiuni.