„Alegeri la Uniunea Scriitorilor din România. Noul preşedinte este domnul Varujan Vosganian, membru al Filialei Bucureşti Poezie, cu 660 de voturi din 740 de voturi exprimate”, a anunţat Uniunea, într-o postare pe pagina de Facebook.
Alegerea lui Varujan Vosganian a avut loc după decesul fostului preşedinte al Uniunii, criticul literar Nicolae Manolescu, la 23 martie.
Au mai candidat pentru această funcţie Doru Ciucescu şi Simona Vasilache.
După câștigarea acestor alegeri, Varujan Vosganian a declarat, pentru Agerpres, că scriitorul român trebuie să se reîntoarcă în cetate şi a pledat pentru o mai mare vizibilitate a uniunii în reţeaua culturală europeană.
„Gândurile cu care îmi încep mandatul au fost prefigurate în programul pe care l-am prezentat în debutul candidaturii mele, care avea ca punct central reaşezarea rolului scriitorului în societatea românească. Scriitorii sunt printre cei care au construit, practic, România modernă în secolul al XIX-lea, care au făcut şcoli naţionale în perioada interbelică şi care au ţinut piept spaţiului concentraţionar în perioada comunistă. Iar în anii ’90 foarte mulţi scriitori s-au implicat în spaţiul politic şi civic, fără să reuşească să transforme tranziţia într-un proces esenţialmente cultural. Cred că scriitorul român trebuie să se reîntoarcă în cetate, mai ales în momente tulburi ca acestea”, a declarat Vosganian pentru Agerpres.
Cine este Varujan Vosganian
Varujan Vosganian, 65 de ani, a fost vicepreşedinte al Uniunii între anii 2005-2009 şi prim-vicepreşedinte din 2009 până în 2024.
Varujan Vosganian este poet şi prozator. A publicat volumele de versuri „Şamanul albastru” (Ararat, 1994), „Ochiul cel alb al reginei” (Cartea Românească, 2001), „Iisus cu o mie de braţe” (Dacia, 2005), „Cartea poemelor mele nescrise” (Cartea Românească, 2015), „Ei spun că mă cheamă Varujan” (Art, 2019) şi „Neîndemânatic de viu” (Art, 2023), precum şi volumele de proză „Cartea şoaptelor” (roman, Polirom, 2009, 2012, 2017), „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” (nuvele, Polirom, 2013), „Copiii războiului” (roman, Polirom, 2016), „Statuia comandorului” (nuvele, Ararat, 1994; Polirom, 2018), „Patimile după Gödel” (roman, Polirom, 2020) şi „Povestiri despre oameni obişnuiţi” (Polirom, 2022).
Cărţile sale au fost premiate sau nominalizate la premii importante în ţară şi în străinătate. Traduceri, prezentări, lecturi publice, precum şi comentarii critice ori eseuri din şi despre scrierile sale au fost realizate în numeroase ţări.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
adriann_ • 26.06.2024, 17:14
N-a nimic cu omul, Varujan chiar nu intra la categoria amatori intr-ale scrisului, dar totusi ca presedinte la Uniunea Scriitorilor ar trebui sa fie cineva care sa nu provina din zona politica, sa nu fi fost implicat in controverse majore legate de coruptie etc etc. Raman de neuitat imaginile cu actualul presedinte al Uniunii Scriitorilor miruindu-se de zor inainte de votul pentru ridicarea imunitatii parlamentare...