Cercetarile efectuate in ultimii ani de medici din intreaga lume au confirmat faptul ca consumul de varza are efect benefic in preventia cancerului de colon, stomac, plamani si esofag.
Studiile au scos la iveala faptul ca persoanele care consuma legume din familia cruciferelor, varza in special, sunt mult mai putin expuse cancerului de colon. Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manance in stare cruda, pentru ca astfel i se pastreaza intacte proprietatile.
Despre varza se stie ca:
– actioneaza ca dezinfectant si cicatrizant la nivelul tesuturilor;
– e antidiareica, antiscorbutica, antiseptica si depurativa;
– are proprietati expectorante;
– favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule;
– restabileste flora intestinala si contribuie la cresterea numarului de hematii, fiind recomandata in astenii, imbatranire prematura, demineralizari;
– are actiune anticancerigena si diminueaza tumorile (prin continutul de sulf si hitidina).
Se pare ca varza functioneaza si ca un antidepresiv – romanii, de exemplu, erau incredintati ca vindeca melancolia. In plus, fiind foarte bogata in vitamine si saruri minerale, asigura elementele indispensabile sezonului rece.