Înmormântarea profesorului Vasile Adamescu va avea loc sâmbătă, la ora 11:45, la cimitirul din Florești, județul Cluj. Cei care vor să-i îi aducă un ultim omagiu o pot face și vineri, de la ora 17, la slujba oficiată la capela cimitirului Florești.
Povestea profesorului Adamescu a fost subiectul cărții autobiografice, „Înfruntînd viața”, pe care a scris-o, și publicat-o în 2013, notează știridecluj.
Vasile Adamescu s-a născut în 5 septembrie 1944, în comuna Borcea, Ialomița. La vârsta de doi ani, din cauza unei meningite, și-a pierdut total auzul și vederea. Nu a mai putut să-și pronunțe nici puținele cuvinte pe care le învățase.
Viața lui Vasile Adamescu s-a derulat într-o beznă totală până la vârsta de 11 ani. Atunci, a fost dus la Cluj, unde un grup de profesori inimoși au reușit să-l recupereze. Cazul său a fost considerat unul extrem de rar la nivel mondial.
Vasile Adamescu a învățat să vorbească, să scrie, să citească și să cunoască lumea prin atingeri, miros și senzații.
„Pe când aveam doi ani și jumătate, familia mea a mers la câmp, iar eu am rămas acasă în grija unei mătuși. Din neatenția sa, am rămas pe prispa adormind, moment în care a căzut o ploaie rece de toamnă, în urmă căreia am răcit puternic și am făcut o meningo-encefalită. Pe vremea aceea, la putere erau leacurile băbești. Ai mei mi-au dat ce au știut ca să ma facă bine, însă după câteva luni au observat că nu mai vedeam și nici nu mai auzeam. M-a dus tata la București, dar în zadar. Îmi pierdusem cele mai importante simțuri”, spunea profesorul într-un interviu, conform sursei citate.
La sfatul unei mătuși, tatăl său l-a dus pe Vasile la Cluj și a fost lăsat la casa de copii, pentru ca rudele să nu plătească școala.
„Andaluzia Leahu, directoarea școlii, a reușit să mă învețe primele litere: ‘a, ‘s, ‘p. În timp ce rostea un sunet, m-a pus să-i pipăi buzele, limba, dintți, obrajii, pieptul. Apoi, am încercat și eu sa formez aceasta poziție a organelor fonatoare. După repetiții interminabile am reușit să spun ‘a. A fost un eveniment în școală. Toată lumea spunea că Adamescu a spus ‘a. După puțin timp, a venit profesoara Florica Sandu, cea care avea sa-mi devină cu adevărat profesor. A început să mă demutizeze„, a mai povestit el.
Vasile Adamescu a reușit să termine liceul, iar apoi Facultatea de Psihopedagogie specială, terminând cursurile cu media 9.75. Între anii 1977 și 2004, profesorul Adamescu a fost profesor la Școala de Nevăzători din Cluj, unde s-a ocupat de recuperarea copiilor cu deficiențe senzoriale. Între 1983-1986, a urmat cursurile Școlii Populare de Arte Plastice, secția sculptură, unde își șlefuiește talentul la modelaj în lut.
sursă foto: știridecluj
Citește și FOTO/ La primărie, pe pavele, la școală, prin noroi. Cum explică primarul: „Acolo e șantier, doar nu era să construiesc școala în altă parte și să o plantez în Prigoreni”