Bănescu spune într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook că acest lucru „traduce o viziune ruptă de realitate”, în care femeia e pusă pe locul doi și căreia „i se poate impune orice năzbâtie debitată de fanatismul misogin”.

„A predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI, dar nu contra insolației, ci a ispitirii fragilului bărbat ajuns pe nedrept doar el în pușcărie pentru viol, act abominabil care, după părerea unui teolog universitar, nu ar fi chiar dezagreabil femeilor, traduce o viziune ruptă de realitate, în care femeia e percepută ca o ființă situată invariabil pe locul doi și căreia i se poate impune orice năzbâtie debitată de fanatismul misogin”, este de părere Vasile Bănescu.

El precizează că acest lucru se face „nu în numele lui Hristos, desigur, nici în acela al Sfântului Pavel care trimitea prin scrisori adresate comunităților creștine din secolul I sfaturi utile și bine adecvate la complexa realitate socio-religioasă în care acestea se formau, ci în numele unora care sunt siguri că nici Hristos, nici Sfântul Pavel nu ar ști azi mai bine decât ei cum stau cu adevărat lucrurile în Biserică”.

Acesta își încheie mesajul spunând: „Ce mai contează că autentica teologie creștină mariologică e fundamentul primar pentru emanciparea femeii din lumea antică, dar și al drepturilor femeii perfect egale cu bărbatul în cea mai înaltă viziune antropologică din lumea de azi?”

„Cum să îi fie ruşine?”

Teodosie a fost întrebat de o femeie căsătorită, la emisiunea de la Radio Dobrogea, cum să procedeze în cazul în care doreşte să poarte o eşarfă pe cap la un eveniment, iar familiei îi este ruşine cu ea dacă face acest lucru. „Sigur că trebuie să porţi ceva pe cap. O femeie căsătorită nu trebuie să umble cu capul descoperit. Cum să îi fie ruşine? Chiar dacă pune o pălărie, o bască, dar nu e cu capul descoperit. Dacă sunt atâtea mofturi la cineva, acoperiţi-vă cu ceva capul”, a declarat arhiepiscopul Tomisului.

Vasile Bănescu și-a anunțat plecarea din funcţia de purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, începând de vineri, 5 iulie. El a precizat că decizia „este exclusiv personală”. Funcţia de coordonator al Biroului de Presă al Patriarhiei va fi preluată de Adrian Agachi, „un tânăr, dar rafinat teolog, cu riguroase studii în Marea Britanie”.

Urmărește-ne pe Google News