Vasile Blaga crede că Raportul MCV va fi prost pentru România ceea ce va avea ca efect îndepărtarea ţării de Schengen. Preşedintele PDL crede că principala cauză pentru care se întâmplă acest lucru este încercarea parlamentarilor de a modifica Codul penal dar şi a declaraţiilor unor oameni politici care au cerut desfiinţarea DNA.
„Raportul MCV va fi un raport prost pentru România, care ne va îndepărta şi mai mult de Schengen şi nu are cum să fie un raport pozitiv şi aici nu vorbim numai de marţea neagră, pentru că, iată, Curtea Constituţională, la cererea PDL şi ICCJ, a anulat doleanţele USL din acest punct de vedere, numai că au demonstrat că nu au învăţat nimic din marţea neagră şi nu regretă nimic din cele făcute şi aţi văzut declaraţiile în continuare ale premierului Ponta, care nu găseşte de cuvinţă să-şi apostrofeze colegii din Constanţa care s-au comportat cum s-au comportat şi ameninţă că dacă ajung la putere desfiinţează instituţii ca DNA”, a spus Vasile Blaga, întrebat în legătură cu Raportul MCV.
El a adăugat că, din păcate, deşi România îndeplineşte condiţiile tehnice pentru aderarea la Schengen încă din 2010, unele state vor utiliza în continuare Raportul MCV, astfel încât România nu va intra în spaţiul Schengen la termenul dorit.
De fapt, politicienii din opoziţie încearcă să profite de fiecare pas greşit făcută de USL şi astfel să îşi crească capitalul politic. Acest lucru este cu atât mai important cu cât că în acest an au loc atât alegerile pentru europarlamentare cât şi cele prezidenţiale. Iar una dintre cele mai mari greşeli făcute de uselişti este încercarea de modificare a Codului Penal astfel încât parlamentarii să beneficieze de o superimunitate.
Legea a fost respinsă de către Curtea Constituţională a României care a declarat neconstituţionale modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor în 10 decembrie 2013.
Modificările aduse Codului Penal au stârnit reacţii dure atât din partea unor organizaţii româneşti cât şi din partea ambasadelor străine.
Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat că, în urma modificărilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate.
La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, susţinea că, în urma modificărilor, „se va crea o super-imunitate”, iar „istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori şi deputaţi”.
Şi CSM a criticat modificările aduse Codului Penal, subliniind că nu le-a primit spre avizare, aşa cum prevede legea. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a susţinut însă că nu avea obligaţia să ceară avizul CSM.
Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei şi ambasadorul britanic, Martin Harris, precum şi reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale au criticat, de asemenea, amendamentele aduse la Codul Penal de către deputaţi.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!