„Asocierea dintre Naval Group și șantierul naval Constanța a mai cerut un termen pentru un răspuns final în jur de o lună de zile. Suntem interesați cu toții ca acest contract să se realizeze, este vorba despre înzestrarea importantă pentru Forțele Navale Române și evident că le dăm voie să negocieze în continuare”, a declarat Vasile Dâncu.
Întrebat dacă este dispus guvernul să renegocieze suma pe care o va plăti pe aceste coverte, demnitarul a precizat că statul român „trebuie să respecte suma” cu care asocierea dintre compania franceză Naval Group și Șantierul naval Constanța a câștigat licitația.
Ministerul Apărării Naționale a organizat, în 2019, o licitație pentru furnizarea a patru corvete multifuncționale, precum și pentru modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand, pentru care alocase 1,6 miliarde de euro. În cadrul licitației, MApN a primit oferte din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a asocierii dintre Naval Group și Șantierul naval Constanța. Asocierea româno-franceză a fost desemnată câștigătoare, după ce a venit cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro, mai bună cu 50 de milioane de euro decât cea a grupului Damen. De altfel, compania olandeză a depus mai multe constestații privind rezultatul licitației, dar instanțele de judecată le-au respins pe toate.
Din 2019 și până în prezent, semnarea contractului dintre statul român și asocierea care a câștigat licitația trenează, deși MApN își propusese ca până la finalul lunii ianuarie să tranșeze chestiunea achiziței celor patru corvete.
Săptămâna trecută, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a fost prezentă la București, într-o vizită oficială în cadrul căreia s-a întâlnit cu omologul său român, cu premierul Nicolae Ciucă și cu președintele Klaus Iohannis.
„Franţa şi industria sa sunt în întregime angajate, implicate pentru a ajuta forţele armate române pentru a depăşi o nouă etapă din modernizarea lor, în special în dosarul corvetelor”, a declarat Florence Parly, joi, 27 ianuarie, în cadrul întâlnirii cu Vasile Dîncu, potrivit Agerpres.
La rândul său, ministrul român al apărării a afirmat că speră să se găsească o soluţie rapidă pentru achiziţia celor patru corvete.
„Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final şi mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, urgenţei de înzestrare, cât şi a nevoii de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt, intensificat”, a spus Vasile Dîncu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro