„Din păcate, de mai bine de patru ani avem procese, apoi o perioadă de negociere foarte lungă. E o asociere dintre români şi francezi care, după cum văd în ultima vreme, nu funcţionează foarte bine. La cererea celor doi asociaţi, am mai făcut o prelungire de două luni. În foarte scurt timp însă, la finalul lunii următoare, va trebui să vedem dacă, într-adevăr, cei care au câştigat această licitaţie sunt în stare să prezinte o ofertă viabilă pentru noi, dacă nu, va trebui să căutăm o altă soluţie”, a declarat ministrul apărării, într-o emisiune difuzată de Profit News.
Vasile Dîncu a explicat că nu doar cei doi asociaţi au un rol în această întârziere, ci şi procedurile greoaie privind licitaţiile şi achiziţiile.
„Problema trebuia să fie tranşată acum patru ani. S-a tot amânat pentru că, la noi, şi legislaţia, şi modul în care se realizează achiziţiile sunt foarte complicate, este o legislaţie foarte stufoasă, există şi multă birocraţie. Există posibilitatea de a face mereu contestaţii. Măcar în această perioadă de criză, sper să găsim modalităţi mai rapide prin care să facem achiziţii, pentru că, atunci când e vorba de o pandemie sau de un război în zonă, este imposibil să aştepţi după proceduri ani de zile pentru a avea o dotare minimă”, a precizat oficialul guvernamental.
România a vorbit pentru prima dată despre cumpărarea corvetelor în 2016, dar procedurile au fost accelerate de-abia în 2018.
Un an mai târziu, asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia, dar semnarea contractului dintre statul român și această asociere trenează, deși Ministerul Apărării Naționale își propusese ca până la finalul lunii ianuarie 2022 să tranșeze chestiunea achiziției celor patru corvete.
Tranzacţia este importantă pentru România, care are în prezent o singură corvetă. În plus, programul cuprinde şi modernizarea celor două fregate, Regina Maria şi Regele Ferdinand.
La sfârșitul lunii ianuarie, Vasile Dîncu s-a întâlnit cu ministrul francez al apărării, Florence Parly, aflată într-o vizită oficială la București, afirmând atunci că speră să se găsească o soluţie rapidă pentru achiziţia celor patru corvete.
„Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final şi mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, urgenţei de înzestrare, cât şi a nevoii de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt, intensificat”, spunea ministrul apărării, la acel moment.