Cazul Florin Roman
Prima demisie i-a aparținut lui Florin Roman, ministrul Digitalizării. Vicepreședintele PNL a luat decizia în urma dezvăluirilor privind plagiatul său, publicate de Libertatea în trei episoade.
Într-un prim episod, el a spus că nu-și găsește cartea publicată la Editura Academiei, după care a recunoscut că n-a scris-o, apoi a declarat că, de fapt, cartea e un articol, dar nici pe acesta nu l-a găsit.
În a doua investigație, Libertatea a demonstrat concret plagiatul: 10 pagini din 10 verificate, din masteratul ministrului, au fost copiate la literă din lucrarea unui profesor din Timișoara.
În cea de-a treia, la cererea ziarului, una dintre cele mai importante universități din țară, Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pe care Roman o avea trecută în CV, nu l-a recunoscut ca student și nici ca absolvent de licență.
Pe 15 decembrie 2021, Florin Roman a anunțat pe Facebook că a demisionat, la numai trei săptămâni de la numirea în funcție.
Cazul Adrian Chesnoiu
Pe 24 iunie 2022, Ministrul PSD al agriculturii, Adrian Chesnoiu, acuzat de DNA că a aranjat concursuri de angajare în minister, a anunțat pe Facebook, că își dă demisia din funcție și că se „autosuspendă” din PSD.
Pe 11 iulie, după ce l-au audiat la Direcția Națională Anticorupție Timișoara, procurorii DNA au dispus începerea urmării penale.
Procurorii DNA l-au acuzat pe Adrian Chesnoiu că a cerut o parte din subiectele la concursuri publice, pentru patru persoane, iar trei dintre acestea ar fi obținut funcțiile pentru care au susținut proba.
Cazul Sorin Cîmpeanu
Ministrul PNL al Educației a solicitat în 2021, din proprie inițiativă, Universității de Științe Agronomice să-i analizeze teza de doctorat. După un an, în august 2022, Cîmpeanu a publicat pe Facebook răspunsul instituției, care preciza că teza „respectă normele eticii universitare şi deontologiei cercetării”, nefiind constatate „niciun fel de abateri de la normele de etică” și că nu a plagiat lucrarea.
Pe 26 septembrie 2022, jurnalista Emilia Șercan a arătat că Sorin Cîmpeanu a plagiat, dar într-un curs universitar. Potrivit investigației PressOne, ministrul și-a însușit în anul 2006 aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase cu șase ani mai înainte.
Șercan a susținut că ministrul „și-a însușit în mod fraudulos” 13 capitole, „trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.
Într-o primă reacție după aceste acuzații, fostul ministru PNL al Educației a declarat că totul este „o încercare de a bloca legile educației”. Apoi, a spus că se consideră „o țintă” și pe 29 septembrie 2022 a demisionat printr-un anunț pe Facebook.
Cazul Vasile Dîncu
Demisia fostului ministru PSD al Apărării a venit la aproape două săptămâni după ce a provocat reacții dure pe scena politică pentru afirmația că negocierile reprezintă singura șansă pentru încheierea războiului din Ucraina.
„Războiul va mai continua și singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, la Prima TV, pe 8 octombrie.
Câteva zile mai târziu, întrebat de jurnaliști despre această afirmație președintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Dîncu „să citească mai frecvent revista presei”, fără să îl numească pe ministrul PSD al Apărării.
Ulterior, declarațiile lui Dîncu au fost taxate și de președintele PSD, Marcel Ciolacu: „Când ești ministru al apărării într-o țară cu cea mai lungă frontieră cu o țară aflată într-un conflict armat, părerea mea este că nu mai ai crezuri. Ai o politică a statului român”.
Pe 17 octombrie, premierul PNL Nicolae Ciucă l-a chemat pe Vasile Dîncu la Palatul Victoria și i-a cerut ca pe viitor să își adapteze discursul public la strategia de comunicare oficială. Potrivit unor surse politice, era așteptat ca șeful Executivului să îi ceară demisia. De atunci, în spațiul public nu au mai apărut declarații oficiale ale lui Dîncu, Ciucă sau Iohannis despre acest subiect.
După fix o săptămână, pe 24 octombrie, Vasile Dîncu și-a anunțat pe Facebook demisia din funcția de ministru al apărării, din cauza „imposibilității colaborării” cu președintele Klaus Iohannis.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 25.10.2022, 11:08
Nu pot crede ca vreun politician român, incepand cu klaus și terminand cu ultimul consilier local de la Poplaca, ar putea avea ONOARE. Sunt simple slugi ai celor de afara sau si propriilor interese deci demni de dispret. Chiar as fi curios de ce a demisionat Dincu, concret, cu subiect si predicat, nu gargara