„Nu se pune problema a trimite soldați sau echipamente în Ucraina. Dacă vă uitați în regulile NATO, nici NATO nu poate face asta. Dislocarea trupelor se poate face doar dacă este amenințată o țară membră a NATO. În cazul Ucrainei nu e vorba de asta”, a precizat Vasile Dîncu.
El a respins și o posibilă chemare a rezerviștilor. „În niciun caz nu s-a discutat în acest moment despre activarea rezerviștilor, nu suntem într-o asemenea situație”, a subliniat ministrul.
Vasile Dîncu a subliniat că nu se pune problema unei intervenții militare NATO, dar a subliniat că un conflict armat în Ucraina poate genera efecte care să afecteze Europa.
„Chiar dacă nu se pune problema unei intervenții militare a NATO sigur că vor fi consecințe în lanț asupra securității zonei și chiar asupra Europei, e vorba de lanțuri de aprovizionare cu energie, sistemul bancar. Vom fi specifici când se va termina CSAT”, a precizat ministrul.
Întrebat de un jurnalist care este pericolul mai mare în prezent pentru populație – între un război în Ucraina, pandemia COVID și scumpirile la energie – ministrul a subliniat că facturile sunt principala amenințare în prezent.
„Fiecare din aceste zone are gradul ei de periculozitate. Pentru populație în acest moment cea mai mare amenințare sunt facturile la energie”, a afirmat Vasile Dîncu. „Am vorbit despre amenințarea pentru populație, nu despre amenințările la adresa României. Populația e afectată mai mult de facturi în acest moment față de situația internațională”.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru miercuri, 26 ianuarie, de la ora 13.00, la Palatul Cotroceni, potrivit anunțului Administraţiei Prezidenţiale. Se vor discuta aspecte ale situației de securitate de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.
Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO, cât și măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro