„Nu este neapărat un premiu pentru mine, ci este un premiu pentru români, pentru contribuţia în sprijinirea Ucrainei pe care oamenii simpli au avut-o, instituţiile, societatea civilă, Ministerul Apărării Naţionale, zona guvernamentală. Ar trebui să trecem relaţiile dintre România şi Ucraina la un nivel superior, gândindu-ne în primul rând la viitor, gândindu-ne că este nevoie de un parteneriat strategic, pentru că în această zonă a Europei avem şi un duşman comun”, a spus Dîncu, care a fost premiat la Senat.
Preşedintele Ucrainei a semnat încă din august 2022 Decretul privind decorarea ministrului apărării naţionale de atunci, Vasile Dîncu, „pentru merite personale semnificative în consolidarea cooperării interstatale, susţinerea suveranităţii de stat şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi contribuţia semnificativă la popularizarea statului ucrainean în lume”, a informat Agerpres.
Cum a demisionat Vasile Dîncu de la Apărare
Demisia fostului ministru PSD al apărării a venit la aproape două săptămâni după ce a provocat reacții dure pe scena politică pentru afirmația că negocierile cu Rusia sunt singura șansă pentru încheierea războiului din Ucraina.
„Războiul va mai continua și singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, la Prima TV, pe 8 octombrie 2022.
Câteva zile mai târziu, întrebat de jurnaliști despre această afirmație președintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Dîncu „să citească mai frecvent revista presei”, fără să îl numească pe ministrul PSD al apărării.
Ulterior, declarațiile lui Dîncu au fost taxate și de președintele PSD, Marcel Ciolacu: „Când ești ministru al apărării într-o țară cu cea mai lungă frontieră cu o țară aflată într-un conflict armat, părerea mea este că nu mai ai crezuri. Ai o politică a statului român”.
Pe 17 octombrie, premierul PNL Nicolae Ciucă l-a chemat pe Vasile Dîncu la Palatul Victoria și i-a cerut ca pe viitor să își adapteze discursul public la strategia de comunicare oficială. Potrivit unor surse politice, era așteptat ca șeful Executivului să îi ceară demisia. De atunci, în spațiul public nu au mai apărut declarații oficiale ale lui Dîncu, Ciucă sau Iohannis despre acest subiect.
După fix o săptămână, pe 24 octombrie, Vasile Dîncu și-a anunțat pe Facebook demisia din funcția de ministru al apărării, din cauza „imposibilității colaborării” cu președintele Klaus Iohannis.
La trei luni după demisie, Dîncu a spus că „încă nu pot vorbi despre ceea ce știu“.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
seaman651 • 02.03.2023, 23:16
Geniul din Carpati a fost premiat pentru servicii deosebite aduse Ucrainei... Ordinul Printului Iaroslav cel Intelept... se rasuceste inteleptul in mormant.