„Nu este cazul, pentru că nici nu poți să încorporezi… Asta a fost acea încercare, așa, hibrid, de a construi un proiect de lege rapid, deși noi aveam un pachet care este de un an gata, din ianuarie 2021, cu privire la legile securității naționale, care însemna să aducem la zi faptul că suntem în NATO și atunci comanda militară trebuie partajată în diverse situații, cum se pregătește populația pentru mobilizare și aici s-au făcut unele improvizații”, a afirmat Vasile Dîncu.
El a precizat că tinerii fără stagiul militar nu pot fi încorporați, dar „pot fi mobilizați la locul de muncă, într-o zonă civilă”, însă numai în caz de război.
Spun foarte clar, vom avea un pachet de legi, care va fi pus în transparență, cu câteva legi, inclusiv Cyber Security, dar nu poți să mobilizezi tinerii care nu au făcut stagiul militar. Deci, fără pregătire militară, nu te poate mobiliza nimeni.
Ministrul apărării, Vasile Dîncu:
Ministrul apărării a subliniat că proiectul a fost respins de Guvern, pentru că „ne-am uitat cu toții la el și am zis că totuși nu va funcționa”, iar „populația poate să stea liniștită”.
Pe 7 martie, Libertatea a scris că Guvernul României pregăteşte un proiect de lege care va constitui baza legală pentru instaurarea așa-numitei situații de criză în România, în contextul conflictului din Ucraina. Una dintre prevederile draftului consultat de Libertatea era aceea că rezerva generală militară, în caz de război, va fi formată din toți bărbații care au între 18 și 60 de ani.