Vasile Ernu este de părere că situația de pe scena politică din Republica Moldova este una delicată.
„Avem o situație fără precedent în Republica Moldova, în care avem două guverne, doi președinți care nu se recunosc unii pe alții. E o situație foarte riscantă, pentru că poate duce la tot felul de mișcări de stradă”, susține Ernu.
Scriitorul a precizat că este pentru prima oară când un Guvern format la Chișinău este susținut de marii actori de pe scena internațională.
„Avem un guvern nou votat de Parlament, susținut de facto de, culmea, trei ambasade importante. Vorbim de Statele Unite, Uniunea Europeană și, culmea, Rusia. E pentru prima dată când cele trei părți cad de acord să susțină un Guvern, cel construit în jurul noului prim-ministru Maia Sandu, în defavoarea vechii conduceri care era controlată de cunoscutul om de afaceri și oligarh Vladimir Plahotniuc”, explică Vasile Ernu.
Publicistul a criticat lipsa implicării diplomației României.
„România a jucat un rol perdant în acest joc. Declarația președintelui de azi nu spune nimic. E ceva de genul: să fie bine ca să nu fie rău.”
„Actuala criză politică din Republica Moldova ne arată foarte clar că România nu este prezentă sau este prezentă slab. Nu a fost în stare să se adapteze foarte rapid. Asta presupune că fie avem cadre catastrofale, fie selecția de cadre este foarte slabă”, a adăugat Vasile Ernu.
Scriitorul este de părere că noua putere din Republica Moldova va fi instalată în urma unor negocieri la nivel înalt.
„Cele trei mari puteri care au jucat rolul principal în această schimbare, UE, Statele Unite și Rusia, s-au înțeles perfect de data asta. Nu știm ce stă în spatele acestei povești. Bănuim ce stă. Probabil că pentru ei este mai riscant să meargă pe mâna PD-ului și a domnului Plahotniuc și au ales această nouă formulă, care pare mai deschisă, mai dispusă la diverse forme de compromis sau de orientări geopolitice”, menționează Vasile Ernu.
Editorialistul Libertatea crede că forțele controlate de omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, considerat ca fiind oligarh în Republica Moldova, va fi spus să renunțe la putere doar în urma unui compromis.
„Avem două structuri de putere în acest moment. Nu ne dăm seama cât de mult controlează una sau alta, însă avem factorul important în această ecuație. Avem trei puteri mari care susțin noul Guvern creat ieri”, mai spune Ernu.
Plahotniuc este un politician, dar este, în primul rând, un om de afaceri, adică va trebui să-și asigure, să-și facă niște garanții în ceea ce privește poziția lui și a business-ului lui” , explică Vasile Ernu.
Scriitorul a precizat că până ieri nu credea posibilă formarea unui Guvern între socialiștii lui Igor Dodon și partidul condus de Maia Sandu și este de părere că nu trebuie să se ajungă la violențe de stradă pentru ca o nouă formulă guvernamentală să preia puterea.
„Oamenii au obosit de revoluții și de schimbări, și de promisiuni. Vor să trăiască decent, iar asta în Moldova nu se poate. Este o sărăcie mult peste media suportabilității”, a conchis Vasile Ernu.
Potrivit CIA World Factbook, Republica Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa. Țara depinde în fiecare an de aproape 1,2 miliarde de dolari, adică 15 la sută din PIB, bani trimiși de cei aproape un milion de moldoveni care lucrează în Europa, Israel, Rusia și în alte țări din lume.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro