După devastatorul cutremur din 4 martie 1977, care a lăsat România în beznă și la mila țărilor din jur, cascadorii au fost în prima linie a celor care au căutat supraviețuitori sub dărâmăturile blocurilor din București (în Capitală s-au prăbușit cele mai multe clădiri și s-au înregistrat cele mai multe victime). Printre ei s-a aflat și Vasile Popa, omul de încredere al lui Sergiu Nicolaescu și cascadorul preferat al regizorului. El s-a luptat timp de două săptămâni să răscolească în mormanul de moloz în care se transformase blocul Scala pentru a găsi supraviețuitori. Și a reușit aproape imposibilul, salvând de la moarte nu mai puțin de 24 de oameni!
Vasile Popa a salvat 24 de oameni la cutremurul din 1977. A săpat cu mâinile goale în moloz!
“Eu am avut repartizat blocul Scala din București, alături de Nicolae Dide, viitor senator al României. A fost ceva teribil, greu de explicat în cuvinte. Făceam găuri printre dărâmături și ne băgam prin ele precum șobolanii, căutând supraviețuitori. Intram în găurile făcute chiar și cu mâinile goale și strigam: «Dacă e cineva în viață, să bată în ceva!». Imediat se făcea liniște și stăteam cu urechile ciulite să auzim vreun semn. Cum sesizam cel mai mic zgomot, căutam să ne croim drum prin mormanul de cărămizi pentru a ajunge la supraviețuitori. Așa am reușit să salvez viețile a 24 de oameni”, a povestit, cu modestie, pentru Libertatea, Vasile Popa.
Cascadorul a continuat: “Și acum mai țin minte numele ultimei persoane pe care am salvat-o în acele zile: era o doamnă, o chema Victoria Alecsandri!”.
Ultimul pe care l-a găsit la blocul Scala, înainte de sistarea operațiunilor de salvare, a fost chiar directorul cofetăriei care funcționa la parterul blocului. “Responsabilul de la Scala a fost ultimul pe care l-am găsit sub dărâmături. Din păcate, decedase. Era căzut cu fața în jos, sub dărâmături”, a rememorat Vasile Popa, cascadorul din România cu cele mai multe filme la activ.
Mulți răniți de la blocul Scala, condamnați la moarte de Nicolae Ceaușescu
Numărul celor salvați de la blocul Scala ar fi putut fi mai mare, dacă Nicolae Ceaușescu nu ar fi luat o decizie îngrozitoare. Un sunetist al Televiziunii Române, Constantin Eană, a povestit că, la un moment dat, dictatorul comunist a dat ordin să se sisteze căutările, deși “Se auzeau zgomote acolo, până și voci se auzeau. Și voci, și bătăi” – a declarat el. A doua zi după ordinul lui Ceaușescu, “era pământul pus, cu panseluțe deasupra…”, și-a amintit Constantin Eană.
În cutremurul devastator de acum 41 de ani au murit și foarte multe personalități ale vremii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro