”Fântâna arteziană ce-nseamnă? Joc de apă! Apa înseamnă viață. Viața înseamnă satisfacție. Trebuie să intri într-un spațiu nu doar estetic, dar și dătător de speranță. Când mergem la spital, mergem cu speranța de a ne face bine. Și marea majoritate ieșim bine”. E discursul abracadabrant ținut la mijlocul lui septembrie 2019 de fostul manager al Spitalului Județean Suceava, Vasile Râmbu,după inaugurarea chiar în curtea unității medicale a unei fântâni arteziene cu jocuri de lumini și muzică.
32 de decese din 94 sunt din Suceava
E același personaj care, prin deciziile sale adoptate după 6 luni, a aruncat în aer întreaga comunitate în criza coronavirusului. Spitalul a intrat în carantină, apoi tot orașul, plus alte opt localități limitrofe, devenind prima zonă din România închisă pentru a preveni răspândirea COVID-19.
Dintre cele 357 de cadre medicale infectate la nivel național, 200 provin doar din Suceava, potrivit datelor furnizate miercuri seară de Grupul de Comunicare Strategică. Iar din cele 94 de decese anunțate oficial până astăzi la prânz, 32 erau tot din Suceava!
Spectacolul sonor și luminos funcțional în afara orelor de vizită
Fântâna arteziană girată de Rîmbu, al cărui nume a fost vehiculat inclusiv pentru portofoliul de ministru al sănătății anterior numirii lui Victor Costache, ar fi costat aproape jumătate de milion de euro. Ea a fost construită încă din 2012, cu o finanțare dinspre Administrația Fondului pentru Mediu, prin Consiliul Județean Suceava, iar investiția inițială aprobată era de circa 400.000 de euro. Diferența a trebuit să fie suportată după 7 ani, când s-a instalat mecanismul de funcționare, care a mai costat 60.000 de euro.
Jocurile de lumini și sunete erau disponibile doar între orele 18-22, adică în afara intervalului de vizitare existent înaintea declanșării crizei coronavirsului, 16-18.
Este o realizare foarte frumoasă și sunt convins că veți avea mulți pacienți aici!
Klaus Iohannis, octombrie 2019, la inaugurarea ambulatoriului din Spitalul Județean Suceava: