Vasile Tiuch este omul care îți explică și cum să ajungi într-o secție de votare cu tramvaiul sau metroul, ca să nu dai banii pe Uber. Este acel om care îți va da o bucată de plăcintă învelită în staniol, chiar dacă te cunoaște de două ore.
S-a îmbrăcat pentru ziua alegerilor cu pulover bleumarin și cămașă. I-ar fi plăcut să se îmbrace la costum, dar n-a vrut ca oamenii să se uite ciudat la el.
„Știți care e problema? Bărbații și femeile nu se mai îmbracă precum odată. Acum, dacă vin cu cravată în secția de votare, o să creadă că sunt politician. Și-atunci chiar că nu o să-mi mai pot face treaba, că nu mai vorbește nimeni cu mine”, crede Vasile.
Bătrânul este intervievator pentru sondajele de opinie de 20 de ani, de când s-au făcut disponibilizări la IMGB (Întreprinderea de Mașini Grele București), unde lucra de zeci de ani. Nu a mai reușit să-și găsească alt loc de muncă, așa că a început să facă muncă de teren pentru Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS.
Pandemia a stârnit temeri în rândul celor care fac interviurile pentru exit-poll
CURS are echipe de câte doi operatori în 400 de secții de votare din toată țara. Alături de CURS mai sunt alte patru institute de cercetare acreditate pentru a face exit-poll-uri de către Biroul Electoral Central.
Domnul Vasile trebuia să vină împreună cu soția sa, care face, la rândul ei, sondaje de câțiva ani la Școala 190 din sudul Capitalei. Însă fiindcă femeia are probleme cu tensiunea, au decis să nu vină. În locul ei a venit fiica, Otilia, de 38 de ani.
Pandemia a stârnit temeri și în rândul altor familii de operatori. „Lor nu le este frică. Însă în unele cazuri, rudele i-au rugat să nu mai meargă ca să nu se expună”, explică reprezentanții CURS.
Un ban în plus pentru un pensionar
Cele câteva sute de lei pe care le primește Vasile pentru exit-poll îi prind bine. „Eu am pensie de puțin peste 1.900 de lei, dar mai suplinesc cu sondajele astea. Uite, acum vin sărbătorile. Iei cadouri la familie, una-alta pentru casă sau pentru masa de Crăciun”.
Însă domnul Vasile nu face sondaje doar pentru bani. „Mie îmi place să vorbesc cu lumea. Mai ales când găsesc câte unul mai școlit. Dar în viață este bine să cunoști cât mai multe tipuri de oameni. Așa te educi”, spune bătrânul.
Cazurile astea, însă, sunt rare. Iar în ziua votării, Vasile nici nu are timp de prea multă vorbă, pentru că trebuie să fie atent la fiecare a treia persoană care iese din secția de votare. Așa prevede metodologia elaborată de sociologii de la CURS.
Bătrânul se îndreaptă către fiecare votant cu pași rapizi și siguri. Cu unii votanți merge câțiva metri până în colțul holului, astfel încât ei să simtă în siguranță că nu aude nimeni cu cine au votat. În mâna dreaptă are un clipboard albastru pe care ține mai multe copii cu chestionarul de la CURS. Formularul cuprinde următoarele întrebări: Cu cine ai votat la Senat, respectiv la Camera Deputaților? Ce vârstă ai? Ce ocupație? Care este ultima formă de studii absolvită?
„Mata ai auzit de Cambridge Analytica?”
Femeilor li se adresează cu „Săru mâna“, chiar dacă unele par că au puțin peste 20 de ani, iar bărbaților cu „Bună ziua“. Apoi continuă cu „vă deranjez un minut cu exit-poll-ul“ sau „mă scuzați numai puțin“. Vorbește mereu cu un ton cald, de bunic care le-a văzut pe toate la viața lui, dar încă are răbdare pentru oamenii grăbiți.
Însă nu toți votanții se lasă învăluiți de candoarea bătrânului. Până la ora 14.30, din zecile de votanți, 11 au refuzat să-i spună lui Vasile cu cine au votat.
Cel mai vehement dintre ei a fost un bărbat în trening, pe la 40 de ani: „Nu vă zic cu cine am votat. Mata ai auzit de Cambridge Analytica (n.r. – companie care a obținut datele a peste 50 de milioane de utilizatori pentru a influența votul în favoarea lui Trump sau a Brexit)?”, i-a spus lui Vasile pe un ton ridicat.
O femeie slabă, pe la 30 de ani, s-a oprit la rugămintea lui Vasile. Dar când a întrebat-o cu cine a votat, deși bătrânul arăta cu pixul pe hârtie în dreptul fiecărui partid – ca să nu pronunțe opțiunea alegătorului, aceasta a spus „nu” și a plecat.
Votul, între surpriză și secret
Iar dintr-un cuplu pe la 40 de ani, femeia a refuzat, pentru că „votul este secret”. Însă Vasile a insistat: „Nu vreți să vedeți exit-poll-ul diseară?”. Iar atunci bărbatul a acceptat să răspundă. Un alt bătrân pe la 60 de ani i-a zis lui Vasile: „Ce atâtea exit-poll-uri? Las să fie surpriză”.
Vasile spune că s-a obișnuit să primească refuzuri. „Unii pur și simplu nu vor să zică. Nu ai ce să le faci”, explică bărbatul.
„Mai rău e când mergi prin sate sau prin cartiere și bați la ușile oamenilor să faci sondaje. Sunt fel și fel de oameni: care te înjură, care te trag de ecuson. Multe. Sunt ca niște șuturi morale”, spune Vasile în timp ce ține mâna dreaptă pe șold.
„Pe mine mă doare coloana și nu-mi face bine să stau în picioare, dar dacă am treabă, uit. Era mai bine dacă venea mai multă lume la vot”, mai zice bătrânul în timp ce-și dezinfectează mâinile.
Holul de la Școala 190 este umplut doar de frig. Dar Vasile nu se plânge. Secția lui măcar nu este la intrare, ci undeva la mijloc.