Lucrările de demolare a fostului Spital Municipal Fălticeni vor dura până miercuri și se vor utiliza trei excavatoare pentru dărâmarea și încărcarea resturilor provenite din demolare. Activitatea a început cu dărâmarea unor magazii, a fostei stației de oxigen, zonei triajului și a stației de sterilizare, luni fiind demolate toate elementele de construcție din spatele pavilionului central.
Pe locul fostului pavilion central al spitalului vor fi amenajate locuri de parcare, alei pietonale, spații verzi și căi de acces pentru mașinile locatarilor blocului ANL şi, separat, parcare pentru spital, potrivit Monitorul de Suceava.
Clădirea a fost ridicată în anul 1860, iar în cei 161 de ani de existență, pe lângă statutul de spital orășenesc, unitatea medicală a fost și spital militar în timpul celor două războaie mondiale. Timp de aproximativ 90 de ani, spitalul a fost cunoscut sub denumirea Spitalul Stamati, purtând numele întemeietorului acestuia, preotul Iftime Stamati.
Un ONG a vrut să salveze clădirea
Un ONG local, Fundația Culturală „Șezătoarea”, a încercat să salveze clădirea și a depus două cereri de clasare în regim de urgență, pentru ca imobilul să capete timp de un an, până la clasare, statutul de monument istoric și să nu fie demolat, dar Direcția de Cultură Suceava ar fi demarat greșit procedura și a anulat-o, conform hotnews.ro.
„Clădirea spitalului vechi se încadrează în toate criteriile de clasare, iar la criteriul vechime s-ar încadra în calificativul MARE, care cuprinde clădiri ridicate între anii 1830 și 1870”, se arată în prima cerere de clasare depusă.
Procedura de numire drept monument istoric, greșită de autorități
Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că a solicitat Direcției de Cultură să demareze clasarea, dar instituția a greșit procedura.
„Am solicitat direcției să facă o clasare de urgență, am înțeles că au declanșat-o, dar a lipsit o constatare a comisiei, a fost nulă și până au reluat procedura, cei de la Primărie s-au mișcat repede și au demolat imobilul în 24 de ore, mai ales că ei aveau deja un aviz emis pe 1 octombrie tot de Direcția de Cultură Suceava”, a declarat ministrul pentru hotnews.ro.
Profesor urcat pe o clădire în timpul demolării
Un profesor în vârstă de 68 de ani, Ioan Ilișescu, președintele Fundației Șezătoarea, și-a pus viața în pericol, urcând pe resturile de moloz, lemne și ciment, potrivit Realitatea Plus.
Administratorul firmei care demola imobilul i-a cerut să coboare de pe clădire, pentru că își pune viața în pericol.
După ce negocierile purtate de polițiști au eșuat, cel care a reușit să-l convingă pe Ioan Ilișescu să coboare de pe clădirea dărâmată a fost șeful adjunct al Poliției Municipiului Fălticeni.
Primar Fălticeni: Spitalul era o bombă biologică
Construcția spitalului din Fălticeni a început în anul 1850, fiind dat în folosință în anul 1860. Încă de la început, spitalul a inclus și o capelă pe mijlocul acestuia, închisă de autoritățile comuniste în urmă cu 70 de ani.
În anul 1938, în jurul capelei a fost construit etajul clădirii. După 1965, clădirea a devenit pavilion central pentru Spitalul Municipal Fălticeni.
„Această clădire reprezintă o bombă biologică, bacterii, virusuri, și orice altă destinație am vrea să îi dăm nu este recomandat din acest punct de vedere. Ca să reabilităm și să redăm clădirea veche a spitalului unei funcțiuni pe care eu nu o intuiesc, pentru că este o problemă extrem de mare aici din punct de vedere a siguranței biologice, trebuie să cheltuim câteva milioane de euro, bani pe care municipiul Fălticeni nu îi are și nu pot să îmi asum responsabilitatea pentru cheltuirea banului public pentru niște iluzii”, a spus primarul Cătălin Coman pentru Monitorul de Suceava.
„Îndeplinim toate condițiile legale pentru demolarea acestei clădiri, avem toate autorizațiile și documentele necesare pentru demolarea spitalului și pentru obiectivul de investiții sistematizare verticală Spitalul Municipal Fălticeni”, a mai spus primarul PSD al Fălticeniului.
Nu vorbim numai de dărâmare, este un proiect mult mai amplu, nu dărâmarea spitalului vechi este principalul obiectiv de investiție. Obiectivul de investiție este sistematizare verticală Spital Municipal Fălticeni și bloc ANL pentru că, așa cum deja se știe, avem și un bloc ANL lipit de spital, bloc dat în folosință în toamna anului 2010.
Primarul PSD al Fălticeniului, Cătălin Coman:
Potrivit edilului, sunt necesare căi separate de acces la spital pentru aprovizionare cu medicamente, cu alimente, pentru evacuare deșeuri medicale.
„Sunt mai multe intrări și ieșiri care trebuie asigurate conform legii pe terenul existent. Aceste lucruri au fost proiectate încă din 1990, nu este nimic nou. Fiind un spital municipal, trebuie amenajate și spații verzi, mai ales că, pe timp de vară, pacienții trebuie să mai iasă, să se întâlnească cu rudele într-un spațiu adecvat, asigurăm și acest lucru”, a subliniat edilul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro