Liliana Suciu, Bucuresti: Vecina care locuieste chiar langa apartamentul meu are trei caini. Este administrator si tot timpul ii suna cineva la usa. Cainii latra continuu si nu ne mai putem odihni din cauza lor.
Raspuns: Trebuie sa faceti o sesizare la directia specializata a prima-riei de sector. Persoana respectiva este obligata prin lege sa respecte regulile de convietuire in comun. Daca este mizerie, trebuie sa sesizati Directia de Sanatate Publica sau Directia Sanitara Veterinara. In cazul in care animalele sunt vaccinate si deparazitate si exista acordul veciniilor, poate pastra fara probleme cainii. Nimeni nu poate sa interzica gazduirea cainilor intr-un apartament, mai ales in cazul asociatiilor cu multe apartamente.
Violeta Garbacea, Bucuresti: Cred ca ar fi civilizat ca persoanele care au caini sa nu-i lase sa urineze pe scari sau macar sa stranga mizeria. Afara, nu gasesc alt loc pentru a-i duce sa-si faca nevoile decat parcurile pentru copii sau gradinile oamenilor.
Raspuns: Aceste lucruri sunt foarte bine stabilite prin legi, iar orice abatere poate fi sanctionata de politisti, insa doar daca ii surprind pe cei neglijenti. Este foarte greu ca cineva sa stea sa urmareasca fiecare proprietar de caine. Ar trebui ca oamenii sa fie mai civilizati.
Eugenia Nicolae, com. Bragadiru: Numai la mine la bloc sunt 11 caini. Din cand in cand mai vine cate o masina si mai lasa cativa. La cine sa apelam pentru a scapa de ei?
Raspuns: In afara Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) nu stiu sa existe un alt serviciu similar. Puteti face o adresa catre Primaria Bragadiru. Daca primim o solicitare din partea acestei institutii putem trimite un echipaj sa-i stranga de pe strazi, avand in vedere ca este langa Bucuresti.
Elena Florea, Bucuresti: In aprilie am gasit un caine si l-am luat acasa. E foarte cuminte, dar pentru ca am o pensie mica, nu-mi ajung banii sa-l vaccinez si sa-l deparazitez. Cum pot sa procedez?
Raspuns: Daca mergeti la adapostul ASA din str. Theodor Pallady nr. 252, sector 3, cu talonul de pensie, medicii primariei vor steriliza animalul, il vor vaccina si deparazita, pentru numai 150.000 lei.
Antoaneta Costache, Bucuresti: Avem doi caini, dar suntem nevoiti sa ne mutam in alta casa, iar acolo nu-i mai putem tine. Ce pot face cu ei, pentru ca nu vreau sa-i las pe strada?
Raspuns: In comuna Berceni si la Mogosoaia functioneaza doua adaposturi pentru animale, ale unor asociatii de protectie. Va trebui sa dati niste bani pentru hrana animalelor, dar aceasta este cea mai buna solutie.
Elena Zaharia, Bucuresti: Avem in bloc o persoana care a luat niste caini comunitari in casa. E un vacarm continuu, iar cu persoana respectiva nici nu poti discuta. Nu-i scoate pe afara, dar fac pui continuu.
Raspuns: Problema este extrem de delicata, pentru ca in apartamentul respectiv se poate intra doar in prezenta reprezentantilor primariei, atunci cand animalele reprezinta un pericol pentru sanatatea publica.
Gheorghe Popescu, Bucuresti: Strazile din zona in care locuiesc sunt pline de maidanezi agresivi. Cum sa procedam pentru a scapa de ei?
Raspuns: Puteti depune o solicitare scrisa la ASA, in strada Selari numerele 2-4, pentru ca un echipaj sa poata rezolva problema.
Alexandrina Minoiu, Bucuresti: Sunt o persoana in varsta si foarte bolnava. Vecina de la etajul inferior are un catel care in mod normal nu ar fi o problema pentru nimeni. Atunci cand ramane singur in casa, plange si urla ingrozitor. Am discutat cu doamna respectiva dar nu s-a rezolvat nimic. Ce s-ar putea face in acest caz?
Raspuns: Nu exista o alta solutie in afara de a apela la intelegerea vecinei. Aceasta poate fie sa-l educe in vreun fel, ca sa nu mai urle cand este singur, fie sa gaseasca pe cineva care sa stea tot timpul cu el.