“Vecinul tău” a adunat deja 1.500 de “vecini” care vor să-i ajute pe cei din proximitatea locuinței lor.
Iar românii din diaspora au găsit ideea atât de bună, încât au importat-o în țările în care locuiesc. Așa s-a născut unsernachbar.de în Germania și myneighbour.uk în Marea Britanie.
Dinu Drog, unul dintre fondatorii platformei, a povestit pentru Libertatea cum a fost creată comunitatea de “vecini” și cum vor să o extindă și după ce se termină pandemia.
“Avem un prieten în Londra care ne-a sunat și ne-a rugat să-i găsim un voluntar în Bârlad, de unde sunt părinții lui. Avea nevoie de ajutor. Și n-am știut să-i răspundem”, și-a început Dinu povestea.
Atunci ne-am gândit că nu există nici o inițiativă de voluntariat care să atingă și comunitățile mai mici. Că mai toate inițiativele astea civice s-au dezvoltat în centrele urbane mari. Și așa am zis: hai să facem o chestie națională, nu pe Cotroceni, nu pe București și să creăm o platformă pe care să punem laolaltă cererea și oferta. Un fel de Uber, dar cu voluntari.
Dinu Drog, cofondator al platformei:
Din străinătate până în Fundu Moldovei
În scurtă vreme, s-au înscris pe platformă 1.500 oameni din toată țara, dornici să dea o mână de ajutor – practic, s-au coagulat și alte inițiative de acest gen în același loc.
Azi, “Vecinul tău” are voluntari din Moreni, Năvodari, Mineri, Sâncraiu de Mureș, Fundu Moldovei, Pojorâta, Valea Lupului, printre altele, comunități mici în care era, de obicei, mai greu să găsești un astfel de ajutor.
Platforma are deja și o latură internațională, pentru că este accesată de români din toată lumea care vor să-și ajute rudele.
Mecanismul e simplu: voluntarul se înscrie online, își face un profil care este verificat și primește ulterior un rating.
Beneficiarul nu trebuie să se înscrie, trebuie doar să-și tasteze adresa și să aleagă dintre voluntarii înscriși pe platformă.
Pot face asta și rudele din străinătate ai beneficiarilor din România, dacă aceștia din urmă nu se descurcă, vârstnici fiind, cu mijloacele moderne de comunicare.
În timp ce ajută, “Vecinul tău” leagă și comunități.
“Se creează legături între vecini, se pun bazele unor microcomunități care se vor ajuta în continuare. Lăsând la o parte criza COVID, acesta este scopul proiectului, să fie viabil și după criză”, explică Dinu Drog.
Noi nu ne gândim doar la categoria de beneficiari clasică, seniori peste 65 de ani. E clar că ei reprezintă targetul principal, dar pe lângă ei sunt multe alte persoane care au nevoie de ajutor: bolnavii cronici, cei cu afecțiuni psihice, anxietăți, cu depresii grave, familiile monoparentale, femeile care au copii și nu pot ieși din casă.
Dinu Drog, cofondatorul platformei:
Platforma “Vecinul tău” a fost exportată și în Germania, și în Marea Britanie. Nevoia de ajutor e universală, iar români care locuiesc acolo au recunoscut că platforma lui Dinu este o idee bună și au ales s-o preia și s-o pună în aplicare.
Apropiere în timpul distanțării sociale
Până acum, toată lumea a fost mulțumită de “Vecinul tău”, iar beneficiarii au reușit să lege prietenii cu voluntarii, chiar dacă la distanță.
Sunt foarte emoționante mesajele. Am primit din partea unei domnișoare un e-mail în care spunea că și-a ajutat vecina de la cealaltă scară și că s-au împrietenit – la distanță, bineînțeles -, iar doamna i-a dat cadou o brățară.
Dinu Drog, cofondatorul platformei:
Practic, platforma vine și cu o “descentralizare” a serviciilor de voluntariat.
Voluntariatul ăsta e văzut așa, 2G, centralizat, trebuie să existe un ONG care să facă un contract cu voluntarii, să-i trainuiască. Vrem să ieșim din zona de soluții centralizate, sunt greoaie și greu de manageriat. Trebuie să avem încredere și în oameni. Dacă le dai un ghid cu regulile de igienă și de distanțare socială, cei care vor să facă bine le vor respecta.
Dinu Drog, cofondatorul platformei:
Până acum, 70% dintre voluntarii înscriși pe platformă sunt femei.
În viitor, când nu vor mai exista regulile de distanțare socială, pe platforma “Vecinul tău” vor putea fi diversificate serviciile de ajutor oferite.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro