Metropolitan din New York, Scala din Milano, Covent Garden din Londra, Opera din Viena. Cele mai mari case de opera din lume. La Viena, din cei 44 de cantareti angajati, 12 sunt romani. Acasa nu ii stie nimeni, dar in Austria numele lor sunt pe buzele tuturor cunoscatorilor. Basul Dan Paul Dumitrescu este una dintre vedetele Operei din orasul de pe Dunare.

‘Am 42 de ani si sunt din Bucuresti. Am cantat la Opera Romana, timp in care am mai participat la diverse concursuri. Dupa unul de la Budapesta, am fost invitat sa cant la arena din Verona. Am ramas trei stagiuni in Italia, dupa care, in 2000, am fost angajat la Opera din Viena. Suntem multi colegi de facultate aici. Cati? Pai, suntem 44 de cantareti in sindicat, din care 12 romani. Mai sunt si altii de-ai nostri, dar doar invitati, isi incepe povestea Dan Paul Dumitrescu. Cum s-a ajuns ca mai mult de un sfert din cantaretii Operei din Viena sa fie romani? Ioan Holender, director al institutiei din 1991, le-a dat aceasta sansa. ‘Nu a fost un favor. Ne-a ajutat doar cand ne-a invitat sa dam auditii. Directorul fiind roman, noi, interpretii, trebuie sa cantam de doua ori mai bine decat ceilalti, trebuie sa fim peste asteptarile normale, spune Dumitrescu.

In 1987, basul de acum era doar recuziter. Adica punea si strangea partiturile cantaretilor. A trecut la cor, apoi a fost luat, timp de 7 ani, sub aripa profesorului Vasile Martinoiu, cel mai proeminent bariton roman dupa Nicolae Herlea. A devenit solist al Operei Romane, angajat de soprana Eugenia Moldoveanu. A urmat Verona. ‘A fost piatra mea de incercare. La primul spectacol, in arena au venit 37.000 de oameni. Am cantat langa cei mai mari solisti ai lumii. Eram convins ca nu voi putea scoate doua sunete, mi-era teama ca o sa lesin de emotie.      M-am descurcat bine. Tot la Verona a terminat Aida la 4 dimineata: ‘Acolo, daca ploua, se intrerupea spectacolul. Daca show-ul se oprea dupa mai putin de 25 de minute, nu ne mai primeam banii. Ne rugam mereu sa nu ploua. O data am cantat Aida pana la 4 dimineata, din cauza ploii.

Intr-un an, Dan Paul Dumitrescu evolueaza in 50-60 de spectacole. In restul zilelor dintr-o stagiune se fac repetitii. Cate patru ore pe zi. ‘Sunt obligat sa stiu absolut tot repertoriul operei. In opt ani am jucat 147 de roluri. E o munca foarte grea, spune basul. Dar e platita bine: ‘Nu duc grija zilei de maine. Stau intr-un apartament frumos, la 15 km de Viena.

La serviciu vine cu tramvaiul, cu care face 30 de minute pana in fata Operei. E casatorit si are un copil, pianist.

Holender, managerul-minune

De 17 ani, Opera din Viena e condusa de timisoreanul Ioan Holender. Dan Paul Dumitrescu isi descrie seful in cateva cuvinte: ‘E omul potrivit la locul potrivit. Are o arta de a construi distributii. A dat posibilitatea tuturor sa vada spectacolele Operei. Si celor cu bani, si celor saraci, care pot veni la show cu doar 3 euro. A creat opera pentru copii, care are un succes extraordinar. A format un public fidel. In afara de manageriat, Holender e un agent deosebit: a stiut sa adune cei mai buni cantareti din lume. Si a stiut sa faca un ansamblu fix, nu ca in Italia, unde angajatii se plimba pe baza de invitatii. Holender, nascut in 1935, a ajuns la Viena in 1959. Trei ani mai tarziu a absolvit Conservatorul de Stat din Viena, apoi a inceput sa cante la teatrul orasului Klagenfurt. In 1988 a devenit secretarul general al Operei din Viena si al Volksoper (Opera pentru popor), pentru ca in 1992 sa fie numit manager general al celor doua institutii. E cel mai longeviv director din istoria Operei din Viena.

Nici o relatie cu Bucurestiul

‘Nu mi se pare normal ca la Opera Romana sa se cante cu sala goala. Bucurestiul nu are un public de opera. Despre o tara se vorbeste prin cultura, nu prin productia de castane. Asta nu inteleg cei de la Opera Romana. Eu am avut noroc cu vocea mea de bas. Multi s-au imprastiat in toate directiile ca sa-si castige existenta. La Viena, in opt ani, am cantat doar cu sala plina-ochi. Sunt dezamagit ca lumea ma cunoaste aici, dar nu si in Romania. De cand am plecat, nu am fost invitat vreodata sa cant acasa. E complicat sa-mi fac timp sa vin in Romania, dar totusi nu e imposibil, declara Dan Paul Dumitrescu.

Dan Paul Dumitrescu

Varsta: 42 de ani
Locul nasterii: Bucuresti
Starea civila: casatorit
Data cand a parasit Romania: 2000
Domiciliul actual: Viena

Urmărește-ne pe Google News