Majoritatea vedetelor care se invart in lumea mondena nu isi castiga existenta din faptul ca lucreaza intr-un domeniu destul de banos si atragator, fie el cel al televiziunii, al modei, al muzicii etc. Diverse personalitati au devenit de ceva timp sau chiar recent patroni de restaurante. Acestea, pe langa faptul ca le aduc un venit in plus, ii fac sa se bucure si de mai multa popularitate, atat in randul clientilor, cat si in cel al oamenilor de rand.
Florin Calinescu sta la masa cu clientii localului sau
Florin Calinescu si-a deschis si el acum cateva luni un restaurant, pe care, de fapt, l-a preluat „la cheie” de la o cunostinta care a plecat din oras. „Taverna la Gigi” nu e un local de fite, ci un restaurant de cartier, deschis acum 5 ani de zile, in zona Tineretului. Clientii nu-i lipsesc, pentru ca preturile sunt foarte mici, iar portiile de mancare destul de mari. „Taverna la Gigi” are in meniu de toate, de la ciorbite pana la paste, fripturi, mancaruri gatite, clatite si papanasi.
Calinescu trece mai mult seara pe la localul sau de cartier, atunci cand acesta este plin-ochi. Conform revistei Story, clientii localului sunt surprinsi de atitudinea prietenoasa a actorului, care adesea se asaza la masa cu ei, comenteaza cu ei stirile de la televizor, politica si fotbal, ba chiar ii conduce pe acestia catre masini, atunci cand pleaca, asemenea unei gazde bune.
Sorana e patroana localului unde obisnuia sa manance
Sorana, veterana trupei A.S.I.A., s-a asociat cu doi prieteni si a devenit una din actionarele principale ale restaurantului „Il Gambero Rosso”, situat in Dorobanti. „E un restaurant cu specific mediteranean. L-am renovat dupa gusturile mele si acum astept sa il inaugurez. Localul exista mai de mult, eu fiind o clienta fidela a acestuia. Mi s-a propus sa devin asociata, mi-am cumparat actiunile de care am avut nevoie si… m-am implicat in afacere. Avem un peste foarte bun, pentru ca avem distribuitori buni, iar unul din asociatii mei e chiar bucatarul, asa ca nu imi fac probleme. Gateste foarte bine, are studii in strainatate”, ne-a declarat mandra de ea Sorana.
Cantareata s-a laudat ca e si ea o foarte buna gospodina. „Gatesc orice, de la fructe de mare si paste, pana la mancaruri sofisticate, orientale, pui cu vin si cu migdale, dar nu ciorba!”, a mai adaugat ¡°asiatica¡±. Restaurantul artistei este frecventat de colegele de trupa ale Soranei, dar si de o multime de alte vedete, printre care si unii dintre protagonistii telenovelei „Lacrimi de iubire”.
Marius Tuca a intrat si el, acum ceva timp, in afacerile cu restaurante. Tuca detine „Taverna Sarbului”, situata pe strada Tipografilor 31, un restaurant cu specific sarbesc, care ofera clientilor sai portii foarte mari si gustoase, fara pretentii de rafinament culinar. Restaurantul „Taverna Sarbului” a devenit foarte popular printre vedete, probabil si datorita faptului ca apartine lui Marius Tuca.
Gheorghe Gheorghiu munceste de zor la propriul restaurant, situat in cartierul Tei, la doi pasi Club Bamboo. Localul, pe al carui frontispiciu va trona firma „Carisma”, va avea si un club, la subsolul cladirii, dotat cu sonorizare adecvata concertelor mai „intime”.
Deocamdata, localul este in plina amenajare, motiv pentru care trubadurul se cauta prin buzunare, atat el cat si asociatul sau, in legatura cu finantele ce le-a inghitit restaurantul. Si cat vor mai cheltui pana la inagurarea sa, in luna februarie…
Catalin Botezatu este de 4 ani de zile patronul restaurantului „Triumf – Casa Taraneasca”, aflat in zona Arcului de Triumf, pe bd. Maresal Averescu nr. 52. Meniul este foarte variat, din toate zonele tarii, si contine 100 de preparate romanesti. In interiorul restaurantului se poate admira arta decorativa populara, creata manual si cuprinde o colectie insemnata de obiecte rare si vechi. In anotimpul rece sunt functionale semineurile cu specific maramuresean. Decorurile sunt specifice, iar atmosfera e insufletita prin prezenta unui veritabil „parc natural”: pasari exotice, papagali, vrabiute australiene si animale, precum gaini pitice, iepuri si porci de Guineea. Localul e frecventat de diversi oameni de afaceri si ministri si e locul preferat al ambasadorilor. Pe timp de iarna, restaurantul este amenajat in interior, avand o capacitate de 200 de persoane, iar pe timpul verii, clientii sunt poftiti pe terasa, unde sunt disponibile 220 de locuri. In permanenta se investeste in restaurantul „Triumf – Casa Taraneasca”, de la decoruri pana la vesela, asa ca investitia a depasit de mult sute de mii de euro.
Cantareata Anne’s (foto stanga) impreuna cu iubitul ei, Dan Anghel, au devenit de curand patronii restaurantului „7×7”. Acesta e amplasat in Drumul Taberei, are 90 de locuri in interior, 200 la terasa, iar investitia a fost de cateva zeci de mii de euro. Pentru ca restaurantul a fost cumparat de la un alt proprietar, primul lucru pe care l-au facut cei doi a fost sa schimbe bucatarii. Acum au 15 angajati, printre care si un bucatar specializat in Marea Britanie.
Meniul e constituit in mare parte din mancare traditionala romaneasca, dar nu lipsesc nici preparatele din fructe de mare sau cele din bucataria italiana. „Nu e o afacere care sa ne pasioneze prea tare. Achizitia lui a fost o intamplare. Practic, de partea financiara s-a ocupat prietenul meu, ajutat de tatal lui. Singurul lucru pe care il mai avem de facut acum e sa-i schimbam denumirea”, a declarat Ana.
Papadopol are mancaruri cu numele lui
Alexandru Papadopol, actorul din telenovelele „Numai iubirea” si „Pacatele Evei”, si-a deschis si el o mica afacere si s-a asociat cu fratele sau, Mircea, pentru „La Papi”. Restaurantul care poarta numele de alint al vedetei Acasa TV este situat pe strada Popa Tatu nr. 4, iar meniul acestuia este bazat pe bucataria italiana si ofera chiar si preparate speciale care poarta numele restaurantului.
Clientii vor putea incerca la desert „Crepe a la Papi”, mai precis clatite cu inghetata, ananas, portocale, crema de ciocolata, nuca pisata si pulpa de piersica, sau pot alege sa manance „Pollo a la Papi” (piept de pui), sunca, branza topita si sote de ciuperci, totul stins cu vin.
Razvan Fodor, fostul component al trupei Krypton, acum actor in telenovela „Pacatele Evei”, s-a asociat si el cu inca trei persoane si au pus astfel pe picioare restaurantul „Perfetto”. Cu cei trei asociati ai sai, Fodor mai „invarte” si alte afaceri, ba cu imobiliare, ba cu o firma de constructii.
Restaurantul „Perfett” este situat intr-o zona cu vad, pe strada Ion Mihalache nr. 60, in spatele pietei 1 Mai. Servire rapida, mancare traditionala si nu numai, preturi mici, accesibile omului de rand, cam asa isi descrie Fodor restaurantul vopsit in nuante la moda: roz si albastru.
Alte VIP-uri cu localuri
Romica Tociu a deschis de un an de zile un restaurant in zona Dristor din Bucuresti, ce poarta numele „La Taverna lui Romica Italianul”. De putin timp, Romica Tociu a mai preluat inca o locatie din Capitala, de aceasta data impreuna cu Cornel Palade. E vorba de Clubul Space, care a fost renovat.
Laura Lavric are si ea un restaurant de patru stele in centrul orasului Iasi – intitulat chiar asa: „Casa Lavric” – deschis de doi ani si jumatate. Interpreta a investit in el nu mai putin de 300 000 de euro. De afacere se ocupa fiul ei, Victor Lavric. Cantareata si fiul sau intentioneaza sa mai deschida o pensiune anul viitor, tot intr-o zona buna.
Cristina Turcu-Preda are de un an de zile un nou restaurant la Pitesti, ce poarta acelasi nume ca si cel detinut de ea in anii trecuti, „Haiducul”. Restaurantul acesteia e o afacere de familie, de care se ocupa impreuna cu sotul ei, Iulian Preda. Locatia are 1.000 de locuri, iar in fiecare joi, interpreta tine cate un program artistic in propriul restaurant, ca, de altfel, la fiecare sarbatoare mare din an. Cristina Turcu-Preda a investit in restaurant circa 20 de miliarde de lei.