Aproximativ 800.000 de tineri imigranți beneficiază de programul DACA, program care le permite să lucreze și să studieze în Statele Unite. Acum, administrația Trump a anunțat că acest program este suspendat, ceea ce înseamnă că nicio nouă cerere nu va mai fi examinată, după cum a anunțat secretarul Justiției, Jess Sessions.
În cei cinci ani de când programul a intrat în vigoare, sute de mii de tineri, cunoscuți și sub numele de „visători” („dreamers” în engleză), au beneficiat de acest program: și-au întemeiat familii, și-au construit cariere și au studiat în numeroase universități din SUA.
Imediat după ce primele zvonuri că administrația Trump va suspenda programul au apărut, mai multe vedete au criticat această decizie. Cântăreața Cher a scris pe Twitter că „cei care pot trebuie să primească în locuința lor un beneficiar al programului pentru a-i proteja”, „Sunt pregătită să fac asta și sper că ceilalți din domeniu vor face la fel”, a scris cântăreața pe Facebook. Giganții din tehnologie au condamnat și ei decizia lui Trump, așa cum au făcut și când liderul de la Casa Albă a anunțat controversatul ordin antimigrație.
Șeful Apple Tim Cook a spus că este alături de colegii săi care beneficiază de acest program. „250 dintre colegii mei de la Apple sunt #Dreamrs. Sunt alături de ei. Merită respectul nostru”, a scris el pe Twitter.
250 of my Apple coworkers are #Dreamers. I stand with them. They deserve our respect as equals and a solution rooted in American values.
— Tim Cook (@tim_cook) September 3, 2017
CEO-ul Walt Disney a reacționat și el, catalogând decizia drept „crudă” și subliniind că „visătorii contribuie la economia noastră”.
Rescinding DACA is cruel and misguided. Dreamers contribute to our economy and our nation. Congress must act fast to protect them!
— Robert Iger (@RobertIger) September 5, 2017
Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a luat și el apărarea programului, afirmând că „este o zi tristă pentru țara noastră”.
Prezentatorul TV Jimmy Kimmel a abordat și el subiectul, în cadrul emisiunii sale. „În această dimineață, președintele nostru s-a trezit și și-a întrebat consilierii. Acum că uraganul a trecut, ce pot să fac oribil pentru a distrage atenția populației de la investigația privind legăturile cu Rusia. Cineva a spus: ‘Știi, sunt 800.000 de tineri pe care poți să îi deportezi fără niciun motiv’, iar el a spus ‘consideră ca și făcut'”, a spus Jimmy Kimmel în monologul său. Și alte vedete au scris mesaje pe rețelele de socializare pentru a condamna decizia liderului american.
Barack Obama, despre suspendarea DACA: „Decizia este greșită și crudă”
Fostul președinte american Barack Obama, cel care a și inițiat acest program, a reacționat și el, catalogând decizia drept „greşită” şi „crudă”.
„Imigraţia poate fi un subiect controversat. Cu toţii vrem graniţe sigure, securizate şi o economie dinamică, iar oameni de bună-credinţă pot avea dezacorduri legitime privind modul de a repara sistemul nostru de imigraţie pentru ca toată lumea să joace după reguli”, a scris Obama pe Facebook.
Fostul președinte a afirmat că tinerii vizaţi de program sunt „americani în suflet, în minte, în fiecare mod, cu excepţia unuia: pe hârtie”.
„O umbră a fost aruncată din nou asupra unora dintre cei mai buni şi mai străluciţi tineri ai noştri. A-i viza pe aceşti tineri este greşit – pentru că ei nu au făcut nimic greşit. Îşi contrazice obiectivul, căci ei vor să lanseze afaceri noi, să lucreze în laboratoarele noastre, să servească în armata noastră şi să contribuie în alte feluri la ţara pe care o iubim.”, a subliniat Obama.
Cum poate fi salvat programul DACA
Situația celor care beneficiază deja de acest statut nu va fi afectată până la 5 martie 2018. Astfel, administrația Trump acordă acest termen de șase luni Congresului american pentru a legifera pe această temă și pentru a prezenta un plan de înlocuire a programului.
Prin urmare, Congresul poate găsi o modalitate de a apăra acest program, după cum notează CNN. De altfel, Barack Obama a făcut apel către Congres să „intervină” și „să îi apere pe acești tineri și viitorul nostru”.
Totodată, Donald Trump a subliniat că oferă legislativului „o ocazie” pentru a acţiona. El a insistat că nu este în favoarea pedepsirii copiilor pentru acţiunile părinţilor lor, dar şi „tinerii americani au vise”.
Un compromis în Congres cu privire la acest subiect, care creează disensiuni la Washington de ani de zile, pare însă departe să fie asigurat. Cu toate acestea, președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Paul Ryan, a declarat că speră ca va fi găsită o soluție la timp.
„Sper că Senatul și Camera Reprezentanților, împreună cu președinția, va fi capabilă să ajungă la un consens pentru o soluție legala permanentă care să includă și garanții ca aceia care nu au făcut nimic rău vor putea în continuare să contribuie ca o parte valoroasă a acestei țări mărețe”, a declarat Paul Ryan.
Cu toate acestea, în cazul în care Congresul nu găsește o soluție, iar programul DACA este suspendat complet, aproape 300.000 de oameni ar fi afectați în 2018, când actele obținute vor expira. Totodată, peste 320.000 de tineri ar putea risca să fie deportați, după ianuarie 2019, când le expiră și lor documentele. Ceilalți 200.000 de beneficiari ai programului ale căror acte expiră până la 5 martie au la dispoziție o lună pentru a aplica pentru reînoirea lor.
Citește și: Brexit | Marea Britanie vrea restricții pe piața de muncă, reintroducerea pașapoartelor și măsuri contra libertății de mișcare