Nu este clar de când e filmarea, care a fost făcută într-una din cele șase hale de turbine din partea de vest a centralei nucleare din orașul Enerhodar. Fiecare sală de turbine este construită într-o clădire în care se află un reactor nuclear.

În imagini pot fi văzute cel puțin cinci vehicule, dintre care unul marcat cu litera „Z” – simbolul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Vehiculele, care par a fi camioane militare rusești standard, se află la parterul clădirii, la aproximativ 130 de metri de reactor, potrivit CNN.

În apropiere sunt și niște structuri asemănătoare unor corturi, însă nu este clar dacă ele aparțin armatei ruse sau au legătură cu operațiunile de la centrala nucleară.

Până acum, oficialii ruși au declarat că singurul echipament militar din interiorul centralei are legătură cu paza acesteia. De asemenea, Ministerul rus al Apărării a precizat că imaginile din satelit cu centrala de la Zaporojie „arată că armele, în special cele grele, nu sunt plasate pe teritoriul acesteia”.

CNN precizează că nu este clar dacă vehiculele militare ale Rusiei sunt staționate în camera turbinelor ca într-un depou sau dacă această încăpere este folosită ca acoperire de armata rusă.

Jurnaliștii de la postul american menționează că au cerut un punct de vedere din partea Ministerului Apărării de la Moscova în legătură cu imaginile din interiorul centralei, însă nu au primit încă un răspuns.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află sub controlul forțelor ruse din luna martie. Atacurile asupra zonei, care s-au intensificat în ultimele săptămâni și pentru care Moscova și Kievul se acuză reciproc, au provocat îngrijorări în legătură cu un posibil incident nuclear.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a cerut să viziteze centrala pentru a evalua situația.

Prezent joi, în orașul Liov, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu cel turc Recep Tayyip Erdogan, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca zona din jurul centralei să fie „demilitarizată” și a spus că este nevoie urgentă de un acord pentru ca și centrala să redevină parte din „infrastructura pur civilă” și pentru a se asigura siguranța zonei.

Rusia a respins solicitarea de demilitarizare a zonei, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Ivan Nechaev, declarând că propunerea ONU este „inacceptabilă”.

Foto: captură Twitter

 
 

Urmărește-ne pe Google News