Experții susțin că această tactică, numită “tactica secerării” oamenilor, le oferă teroriștilor un avantaj deoarece aceștia nu mai au nevoie de explozibili sau alte arme. În plus, acest tip de atac poate fi comis de așa-numiții “lupi singuratici”, fără implicarea unei rețele de militanți. Toate aceste lucruri reduc probabilitatea ca forțele de securitate să fie alertate.

„Acest tip de atac nu are nevoie de pregătiri speciale, este foarte ieftin, la îndemâna oricui. Deseori este vorba despre o acțiune individuală. Aceste acte pot fi spontane”, explică Sebastien Pietrasanta, un parlamentar socialist francez și expert în contraterorism.

Atacul din centrul Londrei a fost comis de un bărbat născut în Marea Britanie, care a transformat o mașină 4X4 într-o armă.

Anul trecut, camioane au fost folosite în atentatele de la Berlin și Nisa, o schimbare față de atacurile teroriste elaborate care au lovit Paris și Madrid, precum și Londra în 2005, care au fost comise atentatori-sinucigași și indivizi înarmați.

Organizația Statul Islamic a revendicat atât atacul de la Nisa, comis la 14 iulie anul trecut și soldat cu 86 de morți, cât și pe cel de la Târgul de Crăciun din Berlin, de la 19 decembrie, în care au murit 12 persoane. Totodată, ISIS a revendicat și atacul din Londra, care ar fi fost comis de “un soldat al califatului”. Gruparea se află sub presiune în Irak, unde este pe puntul de a pierde ultimul său bastion, Mosul, care este asediat de forțele irakiene.

Anul trecut, gruparea teroristă i-a îndemnat pe cititorii publicației sale Rumiyah să folosească vehicule pentru a ucide și răni cât mai multe persoane.

Atacurile cu vehicule, folosite adesea în Orientul Mijlociu

Atacurile cu vehicule nu sunt însă o metodă nouă în Orientul Mijlociu. În 2008, un palestinian a intrat cu un buldozer în mai multe automobile pe o stradă din Ierusalim înaintea unei vizite a lui Barack Obama, la acea vreme candidat la funcția de președinte al SUA. 16 persoane au fost rănite în urma atacului.

Un alt palestinian a intrat cu autoturismul pe care îl conducea într-un grup de soldați israelieni la Ierusalim, în luna ianuarie a acestui an, omorând patru dintre ei într-un atac despre care premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că pare inspirat din modul de acțiune al grupării Statul Islamic.

Fostul analist al CIA Paul Pillar explică faptul că, deși mult timp atenția s-a concentrat pe “metode sofisticate sau folosind tehnologii avansate în comiterea atacurilor teroriste, cele mai la îndemână metode pentru a ucide multe persoane nevinovate au fost mereu simple și nu au necesitat pregătire specială”.

”Din aceste metode fac parte secerarea oamenilor cu un vehicul pe orice stradă aglomerată. Locurile pot fi alese ținând cont de o semnificație politică sau religioasă, precum un târg de Crăciun sau proximitatea parlamentului național, dar mereu există locuri publice vulnerabile cu o mulțime de oameni”, adaugă Pillar.

Jean-Charles Brisard, președintele Centrului pentru analiza terorismului, consideră că atacul de de la Londra pare a fi “rudimentar în conceperea lui”. Folosirea unui automobil este o tactică preferată de militanți întrucât este letală, afirmă acesta.

”Cu un vehicul, pot ucide mai mulți oameni decât cu un cuțit sau o macetă. Atacurile din ziua de azi sunt tot mai impredictibile, fiind folosite arme rudimentare, pistoale, cuțite, vehicule”, adaugă acesta.

Tyson Barker, director în cadrul filialei germane a Institutului Aspen, consideră că atacul de la Londra a scos în evidență dificultatea autorităților de a proteja țintele “ușoare”. Acesta afirmă că este încă prea devreme pentru a stabili consecințele atacului din Londra, însă a amintit de urmările altor atacuri similare. De exemplu, în urma atentatului din San Bernardino 2015, Donald Trump a început să vorbească despre interzicerea intrării musulmanilor în SUA, iar după ce a ajuns președinte chiar a dat un ordin executiv care vizează chiar acest aspect.

Totodată, în urma atacului terorist din Berlin, Germania și-a schimbat politica privind supravegherea video, dar și posibilitatea autorităților de a reține solicitanți de azil care par suspecți.

Aflat într-o vizită la Paris, ministrul de interne saudit Mansour al-Turki a afirmat că înfrângerea unor organizații precum Statul Islamic sau Al-Qaida poate duce la înmulțirea amenințării, creând noi probleme pentru guverne. ”Când vor fi înfrânți în Siria și Irak, noi toți vom întâmpina dificultăți și nimeni nu știe unde vor pleca luptătorii SI. Cred că vom intra în următoarea fază a terorismului, care este prin intermediul social media și a ‘lupilor singuratici ”, a spus Al-Turki.


SUMAR

 
 

Urmărește-ne pe Google News