Veneția, lovită de cea mai puternică maree din ultimii 50 de ani
Orașul construit pe apă a ajuns la propriu sub apă, după ce, miercuri, a fost afectat de fenomenul „acqua alta” (maree înaltă), care a atins pragul de 1 metru și 87 de centimetri, fiind inundat astfel aproape 80% din oraș.
„Veneția este îngenuncheată”, a scris primarul orașului, Luigi Brugnaro, pe Twitter, adăugând că multe dintre simbolurile venețiene au suferit pagube uriașe, scrie express.co.uk.
Situația nu s-a îmbunătățit joi, pentru că mareea a crescut din nou, atingând 1,2 metri. În aceeași zi, premierul italian Giuseppe Conte a decretat stare de urgență în Veneția.
În jurul celor mai aglomerate părți ale orașului, apa a distrus podelele cafenelelor cochete și a magazinelor de sticlă Murano, scufundând holurile hotelurilor de lux în mizerie și miros de canalizare.
Vineri, Veneția a fost inundă din nou, în urma unei noi creșteri a nivelului apelor, orașul fiind transformat într-un lac, o întindere vastă populată de pescăruși și cizme de cauciuc.
Inundațiile din Veneția au provocat victime și pagube de sute de mii de euro
Cotidian italian La Stampa a transmis că în urma inundațiilor, doi oameni și-au pierdut viața. Un bărbat în vârstă a fost electrocutat după ce casa lui s-a umplut de apă, provocând un scurtcircuit. Trupul unui alt bărbat a fost găsit fără suflare în propria casă.
Pagubele materiale nu au fost încă evaluate deocamdată de autorități, dar există estimări că acestea ajung la sute de milioane de euro. Premierul italian a anunțat că rezidenții Veneției vor fi despăgubiți, în primă fază, cu până la 5.000 de euro, în timp ce persoanele care dețin activități comerciale vor primi până la 20.000 de euro.
Drama localnicilor venețieni, punct de atracție pentru oamenii veniți în vacanță
La suprafață, Veneția poate să-și revină repede din dezastrul suferit. Turiștii aflați în orașul-lagună nu au plecat acasă din cauza inundațiilor, nepărând deranjați să facă selfie-uri pe podurile de lemn improvizate sau de intervențiile echipelor de salvare în diferite zone din oraș, scrie
The Washington Post.
Dar oamenii care trăiesc în Veneția spun că impactul inundațiilor repetate este unul copleșitor. Acest impact nu este măsurat doar prin pagubele aduse afacerilor, artei sau arhitecturii locale, ci, mai ales, prin faptul că viața de zi cu zi într-unul dintre cele mai fermecătoare orașe din lume devine improbabilă.
„Reacția este să plângi”, a declarat Flavia Feletti, o femei de 77 de ani care trăiește în Veneția de șase decenii.
Mă tem că nu există nicio soluție. Când am ieșit afară a doua zi după inundații, am dat peste un fel de înmormântare a orașului
Flavia Feletti, una dintre cele 50.000 de mii de persoane care locuiesc în Veneția:
„Este un oraș plin de istorie”, spune Vladimiro Cavagnis, un gondolier venețian de a patra generație.
O istorie care, încetul cu încetul, va sfârși ca Atlantida. Oamenii sunt distruși, angoasați, triști. Ei văd un oraș care dispare.
Gondolier din Veneția:
Venețienii se tem că ar putea fi obligați să-și părăsească orașul
Rezidenții spun că schimbarea climatică nu este singura amenințare a orașului, ci și faptul că se zbat să facă față numărului de turiști care vin în număr mare anual în Veneția.
Cei 30 de milioane de vizitatori care vin în Veneția în fiecare an determină costuri mari pentru localnici, transformă multe dintre casele venețienilor în apartamente de închiriat în regim hotelier și crează locuri de muncă mai ales în turism.
„Există prea mulți turiști pentru fiecare cetățean”, a spus Aline Cendon, 52 de ani, un scriitor care a scris mai multe cărți despre Veneția.
Scriitorul a povestit că după inundațiile din 1966, când apele au urcat până la 1,94 metri, cel mai înalt prag din istorie, venețienii au părăsit orașul în masă. El se teme că este posibil ca și de această dată oamenii să aibă un răspuns similar.
Un oraș fără rezidenți – ce rămâne? Își pierde ființa.
Scriitor din Veneția:
Guvernul italian va organiza o ședință extraordinară pe 26 noiembrie pentru a discuta „problemele structurale ale orașului”, a declarat, vineri, premierul Giuseppe Conte, într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.