Ultima maree, înaltă de 150 de centimetri, a inundat, duminică, Veneția în proporție de 70 %, a anunţat primarul oraşului italian, Luigi Brugnaro, citat de DPA şi Reuters.
Piața San Parco, aflată la cel mai mic nivel din Veneția, a fost astfel din nou inundată. La fel și alte clădiri istorice, la fel și casele oamenilor, dar și magazine și restaurante.
Brugnaro a declarat că situaţia se află sub control şi a precizat că oamenii nu trebuie să se dea bătuţi.
Venețienii sunt în genunchi doar să se roage”
Luigi Brugnaro , primar Veneția
În noaptea de marţi spre miercuri, Veneţia a înregistrat cea mai gravă maree înaltă din ultimii 53 de ani, de 1,87 metri, al doilea record istoric în urma celui de la 4 noiembrie 1966 (1,94 metri).
Apa a invadat bisericile, magazinele, muzeele şi hotelurile acestei bijuterii din Patrimoniul Mondial, inundând-o în proporţie de 80%. O altă maree înaltă a inundat oraşul vineri.
Pentru Veneţia, aceasta a fost cea mai gravă săptămână de la înregistrarea datelor privind mareele, în 1872, notează Reuters.
Veneţia este devastată, cu pagube de un miliard de euro.
Luigi Brugnaro, primar Veneția
Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, sosit vineri în oraş pentru a constata la faţa locului pagubele, a estimat că lucrările de reparaţie vor fi considerabile. Oficialul a notat că peste 50 de biserici au fost deteriorate.
De asemenea, locuitorii ale căror case au fost deteriorate pot solicita asistenţă guvernamentală imediată de 5.000 de euro, iar comercianţii pot primi până la 20.000 de euro.
Joi seara, cabinetul premierului Giuseppe Conte a aprobat instituirea stării de urgenţă la Veneţia şi a anunţat eliberarea a 20 de milioane de euro „pentru cele mai urgente intervenţii”.
Veneţia, aşezare cu 50.000 de locuitori, primeşte anual 36 de milioane de turişti pe an, dintre care 90% sunt străini.