Anunțul a fost făcut făcut de către Nicolas Maduro, președintele Venezuelei. Acesta este foarte constestat de către opoziție, fiind acuzat de sabotarea democrației.
Potrivit lui Maduro, petro va aduce ”progrese în suveranitatea monetară și va duce la evitarea blocadei financiare” impuse asupra țării.
Cea mai bogată țară în petrol din lume, în pragul colapsului
Moneda reală a țării, realul, s-a depreciat puternic în ultimii ani după scăderea prețului petrolului de la peste 110 dolari pe baril în 2014 la jumătate. Țara se confruntă zilnic cu proteste ale populației.
Venezuela este cel mai bogat stat în petrol din lume, în fața Arabiei Saudite sau Rusiei. Compania sa petrolieră, PDVSA, este un adevărat colos, însă scăderea prețurilor țițeiului a făcut ca aceasta să nu mai poată investi în producție, ducând la scăderea cantităților extrase. Venezuela este stat membru al OPEC, cartelul exportatorilor de petrol. Organizația a decis recent extinderea perioadei de reducere a producției și în 2018, pentru a susține prețurile petrolului.
Maduro a spus că încearcă să combată o conspirație sprijinită de Washington pentru a sabota guvernul său. Acesta acuză SUA că încearcă să ducă la dispariția socialismului în America Latină. El a mai afirmat că Venezuela înfruntă acum un adevărat ”război financiar”.
Maduro vrea un nou mandat la alegerile din 2018 și va candida din nou.
Ce este blockchain
Tehnologia blockchain a fost inventată de către enigmaticul Satoshi Nakamoto în anii 2008-2009. Sătul să vadă că băncile centrale pompau bani în sistemul financiar, Nakamoto a inventat o monedă proprie, numită Bitcoin, și un algoritm care să scoată moneda de sub controlul băncilor centrale și guvernelor din întreaga lume.
Blockchain-ul înseamnă înregistrarea tuturor tranzacțiilor într-un sistem computerizat similar ”zalelor” unui lanț. Calculele sunt făcute într-un sistem complex, algoritmii rezolvând o serie de probleme complexe pentru a asigura valabilitatea tranzacțiilor. Calculele nu se fac într-un sistem centralizat de servere, ci pe calculatoarele utilizatorilor. O monedă digitală poate fi cumpărată de oricine de pe planetă, nu doar de cei din țara unde a fost inventată.
Bitcoin a ajuns peste 11.000 de dolari
Bitcoin, prima monedă digitală din lume, lansată de Nakamoto, a trecut zilele trecute de pragul de 11.000 de dolari pe unitate, după ce anterior bătuse și recordul de 9.000 de dolari. Spre comparație, la începutul anului, Bitcoin era doar o mie de dolari.