Datele privind situaţia pensiilor în România pe trimestrul II al acestui an arată că în acest moment raportul dintre pensionari şi salariaţi este de 9/10, adică sunt mai mulți muncitori şi mai puțini consumatori. Sigur, consumul, în acest context, este subţire spre foarte subţire: pensia medie din statistica publicată de INS este de 943 de lei. Raportul pensionar/slariat variază de la zonă la zonă: în Bucureşti, unde sunt locuri de muncă, este de 5/10, iar în Teleorman, unde este doar câmp, este de 17/10.

Pe judeţe, cea mai mică pensie medie se înregistrează la Giurgiu, 748 de lei, iar cea mai mare în Bucureşti, 1.180 de lei.

Pensia socială este, în realitate, mai mică decât venitul minim garantat

Cei mai săraci dintre toţi sunt cei care primesc pensia socială minimă garantată de 400 de lei, respectiv 565.100 de vârstnici. Ei nu primesc alte tipuri de ajutor social, pe considerentul că ceea ce iau de la stat este mai mult decât venitul minim garantat, de 142 de lei pe lună pentru o persoană. După cum se vede, ”luxul” pensiei sociale, faţă de venitul minim garantat, este de genul: se poate şi mai rău!

Ca o contabilitate răutăcioasă a sărăciei, menţionăm că oamenii care primesc venit minim garantat beneficiază şi de alte tipuri de susţinere, respectiv alocaţia de hrană, de 13 lei pe zi, adică 390 de lei pe lună, la care se adaugă şi ajutorul de încălzire, 54 de lei pe sozonul rece, între noiembrie şi martie. Adunate, înseamnă 536 de lei pe lună! Păi, nu este mai mult decât 400 de lei?… De ce ”socialul” bătrânilor trebuie să fie mai mic decât ”socialul” celor în putere?

Cei mai mulţi săraci din ţară sunt în Dolj

Dintre cele 242.000 de persoane care au primit venitul minim garantat în luna iulie 2016, cei mai mulţi, adică 14.811 persoane, erau din Dolj. Locul doi l-a ocupat judeţul Buzău, cu 11.819 persoane. Bucureştiul a avut şi el 262 de defavorizaţi – pe ici, pe colo…

Suma totală plătită pentru acestă formă de „social”, în luna iulie, a fost de 67.890.748 de lei.

 

 

 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News