Daca toate precautiile s-au dovedit in zadar si v-ati pomenit ‘lovit(a)’ de gripa, e bine sa stiti ca nu doar medicamentele din farmacii, ci si remediile oferite de natura va pot veni in ajutor, usurand simptomele si grabind vindecarea.
Transmisa prin aer sau prin contact direct cu bolnavul, gripa e o infectie virala, de aceea antibioticele sunt inutile – daca nu exista complicatii care sa ‘ceara’ un astfel de tratament. Se manifesta prin febra, tuse, dureri de cap si de muschi, lipsa poftei de mancare, greata, ocazional voma, oboseala, curgerea nasului, stranut si dureri in gat.
La adulti, gripa poate surveni si din cauza unei invazii energetice de vant rece sau de neadaptare la stres. O alta cauza este suprasolicitarea fizica si psihica.
?n medicina naturista, gripa in forma ei usoara nu e privita ca o boala, ci o modalitate prin care organismul se adapteaza la schimbarile de mediu. In plus, se considera ca febra ‘blanda’ este semnul bunei functionari a unui sistem imunitar sanatos. Din aceste motive, specialistii in homeopatie sunt impotriva suprimarii simptomelor gripei, antibioticele si pastilele contra febrei putand slabi sistemul imunitar. De asemenea, se crede ca tratamentele supresive ale gripei imping boala la nivelurile energetice mai profunde, crescand riscul dezvoltarii bronsitei, astmului si durerilor articulare.
Cum va tratati naturist in caz ca aveti gripa:
– consumati multe lichide – apa, ceai, supa. Bolnavii tind sa se dezhidrateze usor;
– evitati sa va infofoliti, chiar daca aveti frisoane, pentru ca asta duce la supraincalzire;
– faceti bai caldute sau stergeti-va cu un prosop umed;
– desi e un remediu popular, nu faceti frectii cu alcool! Absorbtia cutanata poate duce la otravire, mai ales in cazul copiilor;
– evitati bauturile cu cafeina si alcool (pot accentua deshidratarea);
– daca trebuie sa iesiti din casa, feriti-va de curentii de aer, punandu-va imbracaminte groasa, caciula si fular;
revizuiti-va dieta. Mancarurile foarte grase contribuie la acidifierea sangelui si slabesc astfel sistemul imunitar.
Trebuie sa consumati mai multe legume, ceapa si usturoi (intarasc sistemul imunitar), hrean (deblocheaza caile respiratorii), mere si portocale (bogate in vitamina C ).
– folositi echinaceea, (stimuleaza sistemul imunitar). Cea mai buna forma e tinctura;
– faceti infuzii cu ceapa (se ia o ceapa si se taie marunt, se pune in apa fierbinte, se acopera si se lasa 5 – 10 minute, ca esenta sa difuzeze in apa);
– beti ceai de musetel sau de macese. Ceaiul de musetel, cunoscut ca antiseptic, este foarte util si impotriva starii de greata sau voma asociata cu gripa, iar cel de macese, bogat in vitamina C, fortifica sistemul imunitar;
– remediile homeopate sunt o alta grupa importanta de tratamente contra gripei. Cele mai utile sunt Aconitum, Arsenicum, Amonium carbonicum, Allium cepa, Belladonna, Bryonia, Gelsemium, Oscilococcinum si Pulsatilla.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat
Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat astazi de dr. Nwabudike puteti obtine la cabinetul acestuia din Bucuresti – bd. Decebal nr. 1, bloc H2, scara 2, ap. 45, tel. 031.105.72.66, 021.322.66.99 sau 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa redactiei: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti