Majorările promise de ministrul Muncii ”cu surle și trâmbițe” au vizat anumite categorii, ceea ce a dus la dezbinarea angajaților. Este exact ceea ce lipsea spitalelor, distrugerea solidaritații de breaslă.  Cei cu veniturile reduse sunt tot mai nemulțumiți și privesc cu ”ură” către cei cu venituri mari. Ba, mai mult, își arată nemulțumirea și față de bolnavi.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, caută soluții astfel încât această categorie de personal să primească măcar aceleași sume de bani ca și până acum , dar nu poate terece peste lege.

O lege prost gândită după cum spun sindicaliștii și care trebuie modificată urgent.

Criterii echitabile: medici mărire 120%,  asistenți 36% restul personalului zero %

” Ne-ați promis luna de pe cer, dar am primit praf de stele. Vrem sporul înapoi!!! Vrem salarii pentru munca prestată în UPU. Vrem sporul înapoi! Nu ne mai măriți că rămânem doar cu bonurile de masă! Condiții de muncă, egal,  nivel maxim. Spor primit , egal, nivel minim. Oare este drept sau nedrept? Criterii echitabile: medici mărire 120%,  asistenți 36% restul personalului zero %Cea mai mare incidență din UE pentru tuberculoză. Suntem expuși 100%. Nu 75%.Nu 50%”, sunt doar câteva dintre nemulțumirile afișate pe benere sau scandate de angajații  spitalelor .

Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie
Recomandări
Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie

Angajații din mai multe spitale din Capitală, respectiv: Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” şi Institutul pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu” din cadrul Spitalului Fundeni, Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan”și Spitalul de Urgență ”Bagdasar Arseni”, protestează față de această nedreptate scrisă în Legea 153.  De asemenea, aproape două sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova au protestat și ei luni în curtea unităţii medicale, reclamând că le-au fost diminuate sporurile cu până la 50%.

În ultima perioadă, mai multe proteste au avut loc la mai multe instituții din țară, cadrele medicale fiind nemulţumite că le-au fost micşorate sporurile şi astfel le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei, diminuările putând ajunge până la 1.300-1.500 de lei.

Regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.Dar, măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

Circulara care menține salariile care scad la nivelul celor de până acum

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri, la finalul negocierilor cu sindicaliştii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună.

„Este un articol în Legea 95, la capitolul de finanţare a spitalelor, care poate fi aplicat. Eu spun că pot să aplice o lege care este în vigoare ca să poată compensa nişte pierderi de venituri pe anumite categorii, infirmieri, brancardieri. Este vorba despre a se gospodări fiecare.  Eu voi da această circulară pentru că am avut o discuţie cu sindicatele, au agreat această soluţie de moment. Stimulentele vor acoperi la personalul care pierde la venituri. Nu pierde tot personalul. Să nu uităm că există la spitalele din Capitală medici care câştigă până la 22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi. Deci în momentul în care Guvernul a dat această lege a salarizării a spus dorim să ne păstrăm medicii în ţară”, a declarat ministrul Sănătăţii Sorina Pintea vineri, după discuţiile cu sindicatele.

Aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din sănătate vor avea salariile mai mici

Tot vinery, ministrul Sorina Pintea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din sistemul sanitar vor avea salariile mai mici, însă sunt „situaţii punctuale”, care pot fi rezolvate. Ministrul a spus că a prezentat această soluţie sindicatelor încă de acum o lună şi nu ştie de ce nu au agreat-o de atunci. Pintea a adăugat că o a doua soluţie este regândirea regulamentului de sporuri pe categorii de spitale.

Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

„Deocamdată sunt aceste două propuneri, una a noastră cu aplicarea legii cu stimulentele pentru această lună, iar ei au venit cu propunerea diferenţierii pe categorii de spitale. Mai sunt şi alte soluţii la care ne vom gândi, dar până la urmă repet, noi aplicăm legea salarizării cu încadrarea în cuantumul de sporuri, a adăugat vineri, ministrul Sorina Pintea.

Banii pentru echilibrarea veniturilor vin tot din spital

Ministrul Sănătății crede că spitalele trebuie să facă această echilibrare.

„Fiecare unitate spitalicească în parte trebuie să îşi facă această echilibrare şi să vadă exact cum stă. Vom vedea cine gestionează bine sau nu un spital. Stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde faţă de venitul din luna februarie. Tocmai pentru a echilibra lucrurile. Vom vedea cum se gospodăreşte fiecare”, a spus ministrul Sănătăţii.

Sanitas:Legea salarizării este proastă. Nu Regulamentul de sporuri, cum spune ministrul Muncii.

Sindicaliştii din Sănătate consideră că acesta ar putea fi o soluție pe termen scurt, o lună sau două, dar trebuie găsite alte soluții.

”Din păcate Legea salarizării este proastă și nu Regulamentul de sporuri, cum spune ministrul Muncii Olguța Vasilescu.  Sunt foarte multe probleme peste tot şi faptul doamna ministru Sorina Pintea va trimite acum o circulară prin care să se poată folosi anumiți  bani ca stimulente pentru cei care pierd este un lucru minunat, că îi mai liniştim o perioadă de timp scurtă până când regândim regulamentul de sporuri. Dacă ar fi fost ministrul Pintea și anul trecut sigur nu ajungeam aici. Domnia sa , chiar înțelege despre ce este vorba”, a declarat pentru Libertatea, Iulian Pope, prin vicepreședinte Sanitas.

Legat de proteste, Pope spune că oamenii au ieşit spontan,și din păcate, acestă Lege a salarizării a dezbinat angajații din sistem.

Asistenții sunt împortiva medicilor, infirmierii împotriva asistenților. Biologii împotriva doctorilor. Și tota așa. Sperăm să aplanăm puţin situaţia şi să identificăm soluţii concrete pe termen lung. Vom vedea ce vom face în viitor”, a mai spus Pope.

Între timp, ministrul Sănătății explică managerilor cum pot rezolva probelemele legate de sporurile care au dus la diminuarea veniturilor anumitor categorii de personal.

”Am vorbit cu managerii mai multor spitale despre revizuiea acordării sporurilor. Nu cred că vor mai fi probleme deosebite. Noi aplicăm o lege şi există şi scăderi pe care încercăm să le echilibrăm”, a explicat pentru Libertatea  ministrul Sorina Pintea.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
FANATIK.RO
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI