”Va publica oare Ministerul Finanţelor astăzi execuţia bugetară pentru primul trimestru? Pe data de 25 a fiecărei luni, Ministerul Finanţelor Publice ne-a obişnuit să publice datele privind execuţia bugetară. În lunile ianuarie şi februarie din 2018, domnul Teodorovici a început să se abată de la această regulă şi să întârzie publicarea datelor bugetare. Oare de ce? Din informaţiile noastre veniturile la buget după primul trimestru sunt mai mici cu 3,5 miliarde lei faţă de ceea ce s-a programat prin Legea bugetului pentru 2018. Astfel, încasările bugetare din TVA sunt mai mici -1,3 miliarde lei şi cele din accize sunt sub estimări cu -850 de milioane lei”, susţine Raluca Turcan.

Potrivit deputatului PNL, ”Eugen Teodorovici s-a lăudat în faţa FMI că veniturile bugetare pentru primul trimestru din 2018 sunt la cel mai ridicat nivel din perioada post-criză”.

”Ar fi foarte bine să fie aşa, dar vrem să vedem şi noi cifrele! Să sperăm că domnul Teodorovici nu va manipula şi nu va mai compara veniturile din anul 2018 cu cele din 2017, pentru a demonstra foştilor miniştri ai finanţelor de la PSD că domnia sa are performanţe mai bune decât Viorel Ştefan şi Ionuţ Mişa! Domnul Teodorovici să compare veniturile din 2018 cu ceea ce s-a obligat Guvernul PSD-ALDE să realizeze în anul 2018! Aşa se va vedea cel mai bine inutilitatea majorării accizei, faptul că Split TVA nu a adus bani suplimentari la buget şi că proiectul de confiscare a banilor din Pilonul 2 este justificat de lipsa banilor la buget pentru majorarea pensiilor”, continuă prim-vicepreşedintele PNL.

Raluca Turcan precizează că, dacă Teodorovici are datele despre buget şi ar trebui să le aibă, ar fi corect ca ele să fie cunoscute şi de către contribuabili.

Creșterile salariale din domeniul bugetar, majorarea pensiilor și a subvențiilor, dar și achizițiile publice au produs o gaură de peste 5 miliarde de lei în primele două luni în finanțele publice.

Veniturile statului au crescut cu 21,3%, până la 42,3 miliarde de lei după ”Revoluția fiscală”, dar acestea nu au fost de ajuns deoarece cheltuielile au crescut cu 38,5%, până la 47,8 miliarde de lei. Economiștii sunt deja îngrijorați.

Citește și: Un specialist român a măsurat radioactivitatea de la Cernobîl: ”20% dintre locuitorii din zonă s-au întors acasă după explozie”

 
 

Urmărește-ne pe Google News